NOVA ETAPA A LA JUNTA

Andalusia, comença el ball

Les negociacions per investir Díaz se solapen amb les declaracions dels expresidents pel 'cas ERO' Podem i C's exigeixen el cap de Chaves i Griñán per començar a parlar

3
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

Els dies de descans i treva s'han acabat, i els partits que han obtingut representació al Parlament d'Andalusia esmolen les seves armes retòriques per iniciar, avui mateix, les negociacions que permetin (o no) la investidura de la socialista Susana Díaz com a presidenta de la Junta. Unes reunions carregades de pressió, sobretot pel fet que coincideixen amb la declaració judicial dels expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán, imputats pel cas ERO, i tant Podem com Ciutadans (C'S) reclamen el seu cap com a condició per donar el seu suport.

Després d'una primera presa de contacte amb l'única aspirant a la presidència, Díaz -el Partit Popular manté que respectarà la llista més votada i no presentarà un candidat alternatiu i tampoc ho faran la resta de forces-, aquesta setmana comença l'autèntic pols per recollir la xifra màgica de suports que permeti la investidura per majoria simple. A la cita prèvia s'hi van portar les peticions de màxims i es van mostrar les cartes per començar a negociar no tan sols la investidura sinó també la composició de la Mesa del Parlament. El PSOE aspira a obtenir la presidència i dos càrrecs més, de manera que la resta de partits s'haurien de conformar amb un sol representant.

Aquesta serà, doncs, la primera fita per comprovar les estratègies dels partits, ja que el Parlament quedarà constituït el dia 16 i la primera cosa que farà serà fixar la data del debat d'investidura. Quedarà, però, ajornada la designació dels senadors autonòmics, que se solia produir en el primer ple de la cambra i que ara es posposa perquè els senadors actuals són José Antonio Griñán i Mar Moreno, que hauran de respondre pel cas dels ERO davant el Tribunal Suprem els dies 9 i 21 d'abril, respectivament. Entre l'un i l'altra declararà Manuel Chaves. Tot indica que l'alt tribunal no es pronunciarà sobre la situació de tots ells abans del dia 16, i en el PSOE-A no es detecta predisposició a demanar-los la dimissió, una humiliació que, a més, els deixaria als peus de la jutge Mercedes Alaya.

De moment, els partits ja han escollit els seus interlocutors, i han deixat clar que Andalusia també es juga en clau espanyola: les cúpules de forces com Podem o C's han colat una persona de la seva confiança juntament amb els negociadors elegits per les delegacions andaluses, conscients que la posició que adoptin tots en aquesta comunitat pot condicionar en certa mesura els suports que aconsegueixin en les pròximes cites electorals.

L'exemple més clar es viu a Podem. Encara que els seus fundadors carreguen contra el bipartidisme, el seu secretari d'organització, Sergio Pascual, va afirmar en un diari local que els andalusos «entendrien» el suport al PSOE (probablement via abstenció) si s'aturaven els desnonaments, es readmetien els interins expulsats a Sanitat i Educació, i s'expulsava Chaves i Griñán. Tres condicions que el líder del partit, Pablo Iglesias, va qualificar ahir de «no negociables», informa Iolanda Mármol. Iglesias va advertir a Díaz que «no hi ha res a parlar» mentre no respongui afirmativament a aquestes peticions. «A Andalusia no hi haurà un mercat persa», va afegir.

Propostes «inamovibles»

Notícies relacionades

Davant el no avançat pel PP i IU, els socialistes han de centrar els seus esforços a aconseguir el suport (exprés o per abstenció) de Podem o de Ciutadans. El partit d'Albert Rivera va insistir ahir també que el seu suport està condicionat a l'acceptació de mesures contra la corrupció. El líder andalús de C's, Juan Marín, va detallar que ha enviat a Díaz un carta en què planteja, com a propostes «inamovibles», que no hi hagi imputats a les institucions, la tipificació com a delicte del finançament il·legal dels partits, la democratització interna mitjançant eleccions primàries i la reducció d'alts càrrecs.

Molt més improbable és que siguin els conservadors els que facilitin la investidura amb la seva abstenció, ja que per fer-ho exigeixen un acord per escrit perquè el PSOE no els prengui mitjançant pactes les alcaldies de capitals com Sevilla, Huelva o Cadis. Díaz ho ha rebutjat completament.