Díez es juga la supervivència en el consell polític d'UPD

La portaveu compta de partida amb un ampli suport de l'òrgan de direcció

La diputada intentarà aplacar la revolta interna després de la debacle electoral a Andalusia

La cofundadora d’UPD, Rosa Díez, dijous, durant el ple al Congrés dels Diputats.

La cofundadora d’UPD, Rosa Díez, dijous, durant el ple al Congrés dels Diputats. / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

UPD viurà avui el consell polític més complicat dels seus gairebé vuit anys d'història. Rosa Díez, cofundadora del partit, única portaveu oficial fins a aquesta setmana i principal cara visible de l'organització, intentarà aplacar un grup de rebels que han demanat la seva dimissió després de la derrota electoral a Andalusia.

Les veus discordants es van disparar aquesta setmana, després que el partit no aconseguís entrar al Parlament andalús i, a més, perdés més de 50.000 vots respecte als comicis del 2012. En canvi, Ciutadans, amb qui Díez s'ha negat a pactar de cap manera en els últims anys, es va estrenar al mapa electoral espanyol amb nou escons i 369.000 paperetes.

L'ANTECEDENT DE SOSA WAGNER / La líder d'UPD va convocar el consell polític per avui amb l'objectiu d'analitzar oficialment l'estratègia de cara a les municipals i autonòmiques del maig, i per això es votarà, una altra vegada, si s'han de buscar o no aliances amb Ciutadans. L'assumpte ja es va tractar l'any passat quan l'ex­eurodiputat Francisco Sosa Wagner, a qui li va costar el càrrec, ho va plantejar. És probable que, com va passar aleshores, tampoc tiri endavant l'acostament al partit d'Albert Rivera ja que la major part del consell, compost per 150 persones, és afí a les tesis de Díez.

Perquè el consell polític pogués exigir la presentació d'una moció de censura contra la portaveu hauria d'obtenir el suport de dos terços dels seus membres, segons els estatuts. Si s'arribés a aquest punt -bastant improbable en aquest moment- es nomenaria una gestora que substituiria el consell de direcció i que convocaria un congrés extraordinari en un termini màxim de tres mesos.

«NOMBROSOS ERRORS» / El diputat Toni Cantó espera, no obstant, que aquest conclave suposi «el primer dia del nou rumb». «Estic escrivint el meu discurs per al consell polític. Il·lusionat per fi...», va escriure ahir a Twitter.

Díez presentarà avui una resolució en la qual planteja posposar fins després de les eleccions municipals i autonòmiques del maig «tots els canvis que siguin necessaris» dins del partit.

Notícies relacionades

Segons aquest document, al qual va tenir ahir accés l'agència Europa Press, el pla de la líder és convocar una conferència política després d'aquests comicis. Al text reconeix «nombrosos errors de tàctica política i de comunicació» que els han impedit «aprofitar a fons» l'«èxit» de les seves idees. També admet que UPD no ha sigut capaç de transmetre que compta amb «un equip preparat» de persones «compromeses amb el projecte». «Els problemes i defectes de funcionament, comunicació, imatge i tàctica poden i s'han de resoldre, però sense sacrificar els nostres objectius ni l'estratègia per aconseguir-los», assenyala la resolució. «UPD segueix sent indispensable», conclou.

L'empenta de Ciutadans ha provocat un terratrèmol en la vida política espanyola. No només li ha pres l'espai a UPD, sinó que també ha enviat el primer avís al PP, que ja està canviant les seves estratègies per intentar frenar Rivera.