Les víctimes aplaudeixen la introducció de la presó permanent revisable

L'oposició rebutja la modificació legal perquè considera que dóna via lliure a la cadena perpètua

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

Associacions de víctimes del terrorisme i els familiars d'algunes de les tragèdies més impactants i cruels, com el pare de Marta del CastilloMari Luz Cortés o la mare de Sandra Palo, s'han reunit avui amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i li han agraït la introducció a Espanya de la presó permanent revisable, que serà aprovada aquest dijous definitivament al Congrés, com a part d'una reforma global del Codi Penal

El pare de Marta del Castillo ha reconegut que va pensar que "els seus ulls no veurien" l'agreujament de les penes per als delictes més cruels, mentre que el progenitor de Mari Luz Cortés ha assegurat que amb la presó permanent revisable "la seva filla seguiria viva". La mare de Sandra Palo ha demanat, a més, al ministre que endureixi la llei del menor. En general, les famílies de les víctimes s'han felicitat pel fet que s'endureixin les penes per "als delictes que més retrets causen a la societat".

El titular de Justícia, per la seva part, ha considerat que amb el nou Codi Penal "la societat s'enforteix i de la millor manera possible, amb la participació de la societat", en referència a la introducció d'algunes de les demandes de víctimes molt conegudes, així com de les principals associacions de damnificats pel terrorisme.

Per contra, durant el debat parlamentari, l'oposició ha carregat contra el Govern per introduir el que ells consideren una cadena perpètua a Espanya a l'estil de la que Primo de Rivera va abolir el 1928. "Vostès estan a la dreta de la dicta (en referència a la dictadura de Rivera) tova", ha aclamat Gaspar Llamazares (IU). 

El PSOE i altres grups han recordat que la "cadena perpètua" (obviant l'adjectiu de revisable) és "incompatible i xoca amb els principis de reinserció del penat". 

El PP, per la seva banda, ha culpat la resta de fer "una caricatura" de l'enduriment de penes que, en la seva opinió, no es reflecteix en la reforma del Codi Penal. 

Notícies relacionades

La presó permanent revisable s'aplicarà a delictes terroristes, magnicidis del Rei, genocidi i assassinats "agreujats", quan la víctima sigui menor de 16 anys, quan la mort es produeixi després de la violació, assassinats en sèrie o comesos per una organització criminal. 

El reu passarà a la presó un mínim d'entre 25 i 35 anys i a partir d'aquí podrà abandonar la presó si els especialistes determinen que s'ha rehabilitat.