MOBILITZACIÓ CIUTADANA

Nova marea d'indignació

La Marxa de la Dignitat va tornar a exhibir ahir la seva força en una multitudinària protesta a Madrid

Punt de trobada 8 Les columnes van confluir a la plaça de Colón

Punt de trobada 8 Les columnes van confluir a la plaça de Colón / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
JUAN FERNÁNDEZ / MADRID

Al crit de «pa, feina, sostre i dignitat» la Marxa de la Dignitat va tornar a omplir ahir de ciutadans indignats la plaça de Colón de Madrid, punt de destí de les nou columnes que van confluir a la capital arribades des de totes les comunitats. Aquesta vegada no en van ser tants com l'any passat, però sí els suficients per renovar la crida de protesta contra les polítiques del Govern i que les marees populars tornessin a demostrar la seva força.

El temps no acompanyava -va ploure intermitentment durant tota la tarda- i els mateixos convocants de la concentració -més de 300 col·lectius socials i sindicals de tot el país- havien anunciat que no esperaven igualar la mobilització de l'any passat. Tot i així, des de l'inici de la tarda es podien veure per tota la ciutat les columnes de manifestants. Algunes de tot just uns centenars de persones i altres, com l'andalusa, bastant més nodrides. Tot i ser jornada de reflexió, milers d'indignats arribats des d'aquesta comunitat omplien la glorieta d'Atocha hores abans de confluir a Colón, encapçalats pel representant sindical Diego Cañamero.

Els participants van deixar clara la seva oposició a les «polítiques antisocials» del Govern amb càntics i pancartes. «Que se'n vagin», cridava la columna asturiana al passar a l'altura de la seu del PP, fortament custodiada per 19 furgons policials. «Menys banquers i més jardiners», corejava un altre grup davant la façana d'una sucursal bancària. Óscar Simón, de la Intersindical Alternativa de Catalunya, confirmava que havien viatjat 20 autobusos des de Barcelona: «En el nostre cas, a les reivindicacions s'hi afegeix la reclamació del dret del poble català a decidir el nostre futur».

Notícies relacionades

Rajoy, que va arribar a ser crucificat en una pancarta envoltat de feixos de bitllets, era el destinatari de bona part de les protestes. Moltes altres anaven dirigides contra la llei mordassa, els desnonaments, el fraking i el pagament del deute. L'any electoral també es deixava notar: les abundants pancartes de Podem es creuaven amb les que, directament, advertien: «Abstenció és rendició».

El setge al Parlament

Reunides totes les marxes a Colón, representants de les diferents comunitats es van anar rellevant davant el micròfon i van agitar la concurrència amb proclames com el «Cospedal a Soto del Real» que va llançar la portaveu de Castella- la Manxa, i que va corejar tota la plaça. En nom de la columna de Catalunya, Marina Pérez va recordar la «privatització de drets bàsics» que porta a terme el Govern de la Generalitat i va demanar la llibertat dels manifestants condemnats pel Suprem al crit de «jo també vaig ser al Parlament i ho tornaria a fer».