nou conflicte entre administracions

El Consell d'Estat tomba la llei catalana d'acció exterior

L'òrgan consultiu creu que la meitat dels articles poden ser inconstitucionals

El Govern recorrerà davant el TC per evitar que Catalunya sigui un «actor internacional»

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

El Govern central ha rebut aquesta setmana l'informe que va sol·licitar al Consell d'Estat sobre la llei d'acció exterior catalana, un document que utilitzarà per fonamentar el recurs davant el Tribunal Constitucional que, segons fonts de l'Executiu, interposarà les pròximes hores. Està previst que el Consell de Ministres d'avui autoritzi Mariano Rajoy a fer aquest pas, amb què la Moncloa pretén evitar que la Generalitat desenvolupi un paper d'«actor internacional» que no li correspon, segons aquestes fonts.

L'informe del Consell d'Estat considera que poden ser inconstitucionals 20 dels 40 articles de la norma. Fonts coneixedores d'aquest document expliquen que el màxim òrgan consultiu de l'Executiu considera que vulneren la Carta Magna els articles 1 a 9 (objecte de la llei i actors de l'acció exterior), 26 (relacions del Govern català amb altres governs) i 29 a 38 (representació de la Generalitat a l'exterior). El Consell creu que poden violar la competència exclusiva de l'Estat en matèria de relacions internacionals, una cosa que, subratllen, empara la Constitució en el seu article 149.1.3.

ÚS DEL CONCEPTE «DIPLOMÀCIA» / Quan la Generalitat va aprovar la norma, a principis del mes de desembre passat, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, va exposar dos arguments dels quals el Consell d'Estat es fa ressò en el seu dictamen. Per un costat, la «indeterminació» de la norma catalana per eludir els límits del dret internacional i, per un altre, l'ús del concepte de «diplomàcia», perquè la seva regulació no competeix, segons l'informe, a una comunitat autònoma.

Notícies relacionades

SUSPENSIÓ AUTOMÀTICA DE LA LLEI / El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques és l'encarregat de presentar el recurs davant el Constitucional. Si el tribunal l'admetés a tràmit, pot acordar suspendre la vigència de la llei en compliment de l'article 161.2 de la Constitució per un període màxim de cinc mesos. Abans que s'acabi aquest termini, el tribunal haurà de decidir si prorroga la suspensió o l'aixeca. La Generalitat té dret a recórrer la suspensió de la norma.

La llei catalana d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea va entrar en vigor el 12 de desembre passat, i el Govern té tres mesos de marge per presentar el recurs d'inconstitucionalitat.