ENQUESTA DEL CIS

El CIS dóna a Sánchez la victòria per la mínima en el debat amb Rajoy

El secretari general del PSOE es va imposar per tan sols set dècimes al president

La majoria d'espanyols creuen que cap líder va guanyar el debat de l'estat de la nació

Sánchez acusa Rajoy de mentir sobre el rescat i dusar-lo per Salvar el soldat Rato / SERGIO PÉREZ / RTR (ATLAS)

Sánchez acusa Rajoy de mentir sobre el rescat i dusar-lo per Salvar el soldat Rato
Rajoy: El que hem aconseguit és fràgil i està exposat a ventades ideològiques

/

4
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

De Mariano Rajoy se sol reconèixer, fins i tot des de les files contràries, la seva bona oratòria parlamentària. No obstant, aquesta virtut no li ha funcionat tradicionalment en els debats sobre l’estat de la nació. El d’aquesta setmana no ha sigut una excepció. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, el debut del qual en aquest fòrum coincidia amb un dels seus moments més crítics al capdavant del partit després d’escapçar la cúpula socialista madrilenya, va rebre ahir un baló d’oxigen per part del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). L’organisme que fa poques setmanes situava el seu partit com a tercera força política arrasat per Podem li va concedir la victòria en el seu cara a cara amb el líder del PP al Congrés. Es va imposar per tot just set dècimes, però el triomf és significatiu venint d’un òrgan del Govern i en un context d’enfonsament del bipartidisme.

De fet, segons el CIS, el debat es va saldar sense vencedor perquè la majoria dels 1.600 enquestats, el 37,2%, no van assenyalar cap líder com a guanyador. Però aquesta realitat no és en absolut nova, sinó que es repeteix per tercera vegada consecutiva. L’any passat, el 36,2% dels espanyols van respondre que ningú havia guanyat el debat. El 2013, el 39,1% va fer el mateix. Entre els que sí que han atorgat un vencedor aquesta setmana, el 21,7% pensa que Sánchez va resultar triomfador, mentre que un 21% opina que es va imposar Rajoy. El president va destacar en el cara a cara amb el líder de l’oposició per la seva duresa dialèctica, i va arribar a comminar el cap de files del PSOE en aquests termes: «No torni aquí a fer ni a dir res. Ha sigut patètic».

Com a cap de l’oposició o com a president, el d’aquesta setmana era el novè debat sobre l’estat de la nació que afrontava Rajoy, però només ha guanyat els tres últims. El seu primer triomf se’l va apuntar el 2011, quan va derrotar per 8,5 punts un José Luis Rodríguez Zapatero erosionat per la gestió de la crisi econòmica i les retallades. Pocs mesos després, el PP tornava a la Moncloa amb majoria absoluta. Aquest cop, en canvi, les coses no pinten ni de bon tros igual de favorables per al PSOE, que en tots els sondejos es precipita per l’impacte de Podem, que no tenia cabuda en l’enquesta d’ahir.

VICTÒRIES SOBRE RUBALCABA

Zapatero s’havia imposat a Rajoy en el debat les cinc vegades anteriors que es van enfrontar amb el socialista a la Moncloa i Rajoy com a cap de l’oposició (del 2005 al 2010). Ja com a president, el líder del PP es va enfrontar els dos últims anys a Alfredo Pérez Rubalcaba. L’any passat, 2014, el líder del PP va avantatjar el seu homòleg socialista per 14,7 punts, però encara va ser més gran la derrota que li va infligir l’any anterior, el 2013: 27 punts de diferència.

De fet, Sánchez triplica les dades que va obtenir Rubalcaba en la seva estrena en una cita d’aquest tipus i supera el registre amb què es va acomiadar l’any passat. El seu antecessor a la secretaria general del PSOE va aconseguir un 7,7% el 2013 i un 14,2% el 2014. En canvi, Rajoy perd vuit punts respecte a l’any passat, quan va ser donat per vencedor amb un 28,9%, i gairebé 15 punts respecte al 2013, any en què el CIS li va donar la victòria amb un 34,6%.

Notícies relacionades

Segons la majoria d’enquestats, Sánchez va demostrar conèixer els problemes del país (68%), sensibilitat amb els problemes dels espanyols (67,7%), capacitat de comunicar-se amb els ciutadans (64,3%), moderació (54,2%) i realisme (50,7%). En canvi, Rajoy no dóna un saldo positiu en cap de les virtuts per les quals pregunta el CIS, ja que la majoria opina que no va tenir capacitat de comunicar-se amb els ciutadans (76,2%), ni realisme (75,5%), ni sensibilitat amb els problemes dels espanyols (74,6%). Fins i tot més del 40% dels votants del PP el 2011 consideren que el president del Govern no va mostrar sensibilitat amb els problemes dels espanyols, ni va ser realista, ni va demostrar capacitat per encaixar les crítiques. I per acabar-ho d’adobar, un 58% dels electors del PP reconeixen que Rajoy no té capacitat per comunicar-se amb els ciutadans.

Davant d’aquests resultats, el portaveu adjunt del PP al Congrés, Agustín Conde, va assegurar que «pren nota» del sondeig, però es va reafirmar que la cita parlamentària d’aquesta setmana la va guanyar Rajoy «de manera contundent en el fons i la forma». No va tenir més remei que puntualitzar que es tractava d’una valoració «molt personal».