El Constitucional anul·la parcialment la llei de consultes

L'alt tribunal declara inconstitucional la convocatòria de referèndums generals

Permet la consulta de qüestions sectorials

Un noi participa en la consulta sobiranista del 9 de novembre, a Barcelona.

Un noi participa en la consulta sobiranista del 9 de novembre, a Barcelona. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

El ple del Tribunal Constitucional es reuneix aquest dimecres a les 11 del matí per firmar la sentència amb què anul·larà parcialment la llei de consultes catalana i totalment el decret de convocatòria del 9-N. Els jutges celebren aquesta reunió extraordinària convocada pel president de l'alt tribunal, Francisco Pérez de los Cobos, abans que l'1 de març venci el termini dels cinc mesos de suspensió de les dues normes.

Fonts del TC han informat que els jutges han arribat a un acord per declarar inconstitucionals els articles de la llei de consultes que permeten la celebració de referèndums generals, en què intervé el cos electoral general, però donen el seu vistiplau a la convocatòria de consultes sectorials, en què són convocats un col·lectiu de persones com poden ser metges, mestres o treballadors autònoms.

En aquesta proposta es dissecciona, segons aquestes fonts, el concepte de caràcter general i s'explica que s'ha d'aplicar a totes les qüestions que afecten la configuració i organització de l'Estat com pot ser una declaració d'independència o eliminar les províncies d'una comunitat autònoma.

CONSULTES SECTORIALS PERMESES

Per contra, els ponents recolzen que la resta de la llei de consultes sigui declarada legal. D'aquesta manera, permeten que se celebrin consultes sectorials com, per exemple, si la sanitat ha de ser pública o privada. Per això, l'alt tribunal manté els articles de la llei de consultes que organitzen aquest tipus de consultes com, per exemple, els que regulen la firma de les convocatòries de les consultes i la comissió de control.

Està previst que aquestes ponències aconsegueixin la unanimitat de tots els jutges, com va passar quan el mes de març passat es va anul·lar la declaració sobiranista del Parlament de Catalunya.

La llei de consultes i el decret de convocatòria van ser suspesos pel TC el mes de setembre durant cinc mesos. Durant aquest període, els togats han treballat amb la intenció d'arribar a un acord i evitar així prorrogar la suspensió, com va avançar EL PERIÓDICO l'1 de febrer.

Notícies relacionades

Les fonts consultades han informat que en la reunió d'aquest matí no es discutirà la llei de consultes del Govern tripartit que permet realitzar consultes si compten amb l'autorització de l'Estat, encara que en un principi s'havia de resoldre en el mateix paquet.

Els últims mesos s'ha constituït un grup de treball al TC, presidit per Pérez de los Cobos i integrat pels magistrats Pedro García Trevijano (ponent de la llei de consultes), Juan Antonio Xiol (ponent del decret de convocatòria), Adela Asúa (ponent de la convocatòria per la via de fet del 9-N) i Luis Ortega (ponent de la llei de consultes aprovada pel Govern tripartit), per tirar endavant aquestes sentències. Les resolucions de la llei de consultes i del decret de convocatòria es faran públiques previsiblement avui a última hora del matí.