Acord entre PNB, PSE i PP per elegir el Defensor del Poble Basc

El nou Ararteko serà el jurista Manu Lezertua, que va ser lletrat del Govern basc

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

PNBPSE i PP han acordat elegir el jurista Manu Lezertua com a substitut d'Iñigo Lamarca al capdavant de la institució de l'Ararteko, el Defensor del Poble Basc. La suma dels parlamentaris d'aquestes tres forces superen les tres cinquenes parts de la Cambra basca, la majoria necessària per al seu nomenament.

D'aquesta manera, Lezertua comptarà amb 53 dels 75 parlamentaris bascos, fet que ha sigut qualificat pel parlamentari del PNB Iñigo Iturrate com una "garantia suficient" del que han de ser els trets d'identitat de l'Ararteko: "independència i solvència contrastada".

Sobre la decisió d'EH Bildu de no prendre part en l'acord, Iturrate ha explicat que la coalició independentista "té altres idees respecte a la figura de l'Ararteko", i per tant "no hi ha hagut oportunitat" d'aconseguir el seu suport.

Notícies relacionades

Manu Lezertua Rodríguez és un jurista bilbaí de 57 anys, que va ser lletrat del Govern basc i fa gairebé 30 anys que treballa al Tribunal de Drets Humans Europeu. En l'actualitat és alt funcionari del Consell d'Europa, organisme al qual haurà de comunicar la seva voluntat de cessament.

PLANTILLA "AL LÍMIT"

L'actual titular del càrrec ha expressat recentment a manera de comiat la seva preocupació per la iniciativa presentada pel PP al Parlament basc, que busca, al seu parer, "reduir" el nombre de treballadors en la institució. Lamarca considera que la plantilla està "al límit de les seves possibilitats" i afegeix que "si l'Ararteko no és capaç de fer bé la seva feina, potser és més honest suprimir-lo".

Temes:

PSE PNB