El clan Pujol va dir a la Generalitat que ja havia pagat a l'Estat

Marta Ferrusola i quatre fills van pagar 191.000 euros per l'impost de patrimoni

L'Agència Tributària de Catalunya els va demanar dades sobre Andorra fa 4 mesos

2
Es llegeix en minuts
O. GRAU / J. G. ALBALAT / BARCELONA

El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar dilluns al Parlament que setmanes després que tingués lloc la confessió de Jordi Pujol Soley sobre la fortuna que va mantenir la seva família oculta a Andorra l'Agència Tributària de Catalunya «va actuar» per escrit «en defensa» de l'«erari públic català». I així va ser, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Dos mesos després del comunicat de l'exmandatari català, concretament, el 6 d'octubre, aquest organisme dependent de l'Administració catalana va remetre a la família Pujol uns oficis en els quals els demanava explicacions sobre els diners dipositats al país veí i el llegat de Florenci Pujol. Els Pujol van respondre que havien regularitzat l'impost de patrimoni, que és el que correspon a la Generalitat, a través de les complementàries presentades a l'Agència Tributària espanyola. Van desemborsar per aquest concepte 191.000 euros.

Fonts jurídiques van reconèixer a aquest diari que els membres de la família de Jordi Pujol Soley van rebre a l'octubre el requeriment de l'Agència Tributària de Catalunya en el qual se'ls comunicava que se'ls havia obert un expedient i se'ls requeria informació sobre els diners dipositats a Andorra que, segons l'expresident, era part del llegat del seu pare, Florenci Pujol. Aquesta fortuna, que puja a més de cinc milions d'euros, havia estat amagada durant 34 anys.

Els advocats de la família de l'exmandatari català es van posar en marxa ràpidament i, segons les mateixes fonts, van contestar per escrit que el llegat del pare de Jordi Pujol es remuntava al setembre del 1980, quan va morir, i que, per tant, la majoria dels exercicis tributaris estaven prescrits. El document que van remetre a l'Agència Tributària Catalana assenyalava que l'impost de patrimoni (la taxa que gestiona la Generalitat) del 2011 fins al 2013 s'havia regularitzat a través de les declaracions complementàries presentades a l'Agència Tributària espanyola per la dona de l'expresident, Marta Ferrusola, i diversos dels seus fills. Així mateix, van al·legar que no existien gaires documents ni cap inventari sobre l'herència del pare de Pujol.

Notícies relacionades

FALTA LA MULTA /Segons un document remès pel fisc espanyol al jutjat de Barcelona que investiga la fortuna amagada a Andorra, la dona de l'expresident, Marta Ferrusola, i els seus fills Marta, Pere, Mireia i Oleguer havien presentat declaracions complementàries sobre l'impost de patrimoni del 2010 al 2013, i havien de desemborsar només per aquest concepte 191.000 euros. D'aquesta quantitat, 167.143 corresponen a l'Oleguer. Aquests diners han de ser traspassats a la Generalitat. La família va presentar també declaracions complementàries de l'IRPF amb un resultat a pagar d'1,7 milions. La família està esperant ara quin és l'import de la multa.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va lamentar ahir que l’oposició no aportés «cap prova», durant la compareixença de Mas al Parlament, i que no estigués interessada en les explicacions del president. Encara més, posats a treure pit, Homs va sostenir que «aquest Govern ha pres decisions concretes i operatives sobre la transparència com cap altre Govern». El conseller va preferir no furgar en la ferida oberta per aquest cas entre CDC i els republicans, informa Fidel Masreal.