EL 'CAS ITV'

Oriol Pujol va mediar amb Mas a favor d'un empresari

Un centenar de SMS i 38 converses telefòniques avalen les tesis de la fiscalia

Oriol Pujol, després de comparèixer davant la jutge, el dia 12 passat.

Oriol Pujol, després de comparèixer davant la jutge, el dia 12 passat. / ALBERT BERTRÁN

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

«Envia-me'l i jo li diré: 'Mira, president: només cal que facis aquesta trucada i diguis això» o «17 de maig. Sharp. President» són algunes de les frases de les escoltes intervingudes a Oriol Pujol en què es basa la fiscalia per acusar-lo de mediar en benefici d'un empresari amic, fins i tot davant el mateix Artur Mas. Un centenar de SMS i 38 converses telefòniques intervingudes en el sumari de les ITV apuntalen la tesi del fiscal i la jutge que l'exdiputat de CDC va cobrar comissions il·legals de l'empresari Sergi Alsina a canvi de les seves gestions a favor de diverses operacions industrials que assessorava, cosa que li ha valgut una nova imputació per un delicte de suborn que se suma al de tràfic d'influències.

Segons les diligències judicials, va avançar l'agència Efe, el pagament d'aquestes presumptes comissions, que haurien pujat gairebé al mig milió d'euros entre els anys 2008 i 2012, es va emmascarar suposadament mitjançant les factures que la dona de Pujol, Anna Vidal, va girar a l'empresa Alta Partners de Sergi Alsina per treballs d'assessorament presumptament ficticis.

INVERSIONS EN NEGRE / El sumari inclou també una conversa del mes de març del 2011 en què Alsina i Pujol comenten que el llavors secretari del Govern i actual conseller de Justícia, Germà Gordó, i Mas serien els interlocutors en el procés de reconversió de Sharp.

Per una altra part, la jutge del cas ITV sospita que l'exdiputat de CiU i la seva dona van invertir en negre en promocions immobiliàries, a través d'una societat que compartien amb el seu amic Alsina i que era «receptora habitual» de diners ocults a la Hisenda Pública.

Notícies relacionades

La titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona ha encarregat a l'Agència Tributària que investigui, «als efectes fiscals oportuns», els negocis de la societat Máxima Grupo Inmobiliario, en la qual també va participar Josep Pujol Ferrusola, l'únic fill de l'expresident de la Generalitat no imputat.

Per una altra part, la junta de portaveus del Parlament debatrà demà una petició del PSC perquè Mas comparegui en un ple per informar del seu «paper» en els governs de Jordi Pujol.