«A Espanya la lluita contra la corrupció és artesanal»

Entrevista a Baltasar Garzón. / CARLA FAJARDO

3
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / CORNELLÀ

Acabat d'aterrar de l'AVE, Baltasar Garzón entra a l'hotel on s'allotja per participar avui en unes jornades de Cornellà Creació que organitza l'ajuntament de la ciutat. Malgrat els cinc anys que fa que està inhabilitat, justament per la instrucció del cas Gürtel, el jutge, ara amb una dimensió molt més internacional (cas Assange, assessor de la presidenta de l'Argentina), segueix aixecant expectació.

-¿Què ha canviat en 19 mesos perquè ara Luis Bárcenas pugui sortir de la presó?

 

-A vegades no s'entenen les decisions judicials, cosa que no significa que no estiguin ben preses. I el que ha passat és que deuen haver variat els preceptes que el van portar a la presó. Hi estiguem d'acord o no. És a dir, el tribunal considera que la instrucció ha finalitzat; que no hi ha risc de sostracció ni alteració de proves. El tema és si això s'ajusta a la realitat. El cas Gürtel només és una peça. N'hi ha d'altres que ara vindran en cascada. Si també estan acabades, s'ha d'explicar que ja no cal l'empresonament. Es fa difícil d'explicar, amb una petició del fiscal de 40 anys de presó.

-Va qualificar l'entrada de Bárcenas a la presó com de «mesura terapèutica». ¿Com en qualifica ara l'excarceració?

 

-Doncs com una mesura que ha de ser explicada. Les dues descripcions són compatibles. Un judici com aquest, en la fase en què està el procés, es podria celebrar, perfectament, d'aquí sis mesos. L'escàndol Gürtel és el cas de corrupció més greu de la democràcia espanyola i afecta de manera potent el partit ara al Govern.

-El temps li ha donat la raó. Bárcenas era el cap d'una extensa trama de corrupció.

-Quan jo vaig iniciar la investigació, Bárcenas estava aforat. I no es va poder investigar la relació amb el PP.  Em reconforta que el procediment hagi continuat.

 

-¿Per què és tan difícil legislar sobre el finançament dels partits?

-No és difícil. El que passa és que no s'ha volgut. La penalització del finançament il·lícit és senzilla. Només cal voluntat política. Els partits han de jugar amb les mateixes regles de transparència que tenim els altres. I fa 20 anys la ciutadania tampoc tenia un interès especial que fos regulada.

-Ara sí.

-Sí, perquè s'han ajuntat una allau de casos amb la crisi econòmica i això ens ha portat a l'estrangulament de la confiança en les institucions. I ha rebentat.

-¿Espanya és un país corrupte?

-No, perquè es combat la corrupció. Això sí, aquesta lluita és artesanal. N'hi ha molts, a dins i a fora del poder judicial, que no han fet res. A Espanya sí que ha existit una indiferència envers la corrupció que s'arrossega des del franquisme. Igual que no importa que hi hagi 150.000 víctimes de la dictadura. Hi ha hagut banalització. Ara ja no, perquè ens fa mal.

¿Què anticipa que passarà amb la querella contra Artur Mas?

 

-Jo vaig ser crític, perquè entenc que no hi ha delicte. S'investigarà i crec que està abocada a l'arxiu.

-¿Qui creu que va assassinar el fiscal argentí Alberto Nisman?

-Està sent investigat. Demano que la investigació avanci. No tinc elements per emetre una opinió. Crec que el Govern argentí no té res a veure amb aquesta història perquè és el principal perjudicat. És un atac a l'estabilitat.

-¿Què li sembla la presó permanent i revisable que impulsa el Partit Popular?

-Em sembla desproporcionada. Des del 1928 no està vigent. Han passat dictadures, monarquies... No hi ha cap raó perquè el 2015 el PP, en solitari i contra tothom, decideixi que la cadena perpètua és la mesura que ens salvarà de tot.

-¿Coneix l'enrenou que hi ha hagut a Barcelona arran de l'emissió d'un documental...?

 

-¿Ciutat morta? Crec que si el documental es confirmés solvent s'imposaria una revisió del cas per veure si hi va haver persones que no haurien d'haver sigut condemnades. Podria ser una reparació per a la noia [Patricia Heras] que va morir i que sempre va defensar la seva innocència.

Notícies relacionades

-¿Ajudaria el Barça en el seu plet amb la FIFA?

-Sóc massa parcial. Però sí que és veritat que el futbol viu en una bombolla pròpia que s'hauria d'ajustar a les lleis que ordenen la resta d'activitats.