EL CONFLICTE BASC

Desenes de milers de persones es manifesten a Sant Sebastià contra l'operació 'Mate'

Els organitzadors han exigit "sortir de l'espiral" repressiva i apostar per "la pau, la democràcia i la llibertat"

Deu dels detinguts en l'operatiu de la Guàrdia Civil han pres part en la marxa entre ovacions

2
Es llegeix en minuts

Desenes de milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a Sant Sebastià en resposta a l'operació 'Mate' de la Guàrdia Civil, en què van ser detingudes 16 persones, entre elles 12 advocats. Deu dels arrestats han pres part en la marxa, que portava per lema "Drets humans. Pau. Solució". L'esquerra 'abertzale' ha tornat a demostrar la seva capacitat de mobilització amb dues grans convocatòries en tot just una setmana, després d'haver tret al carrer 80.000 persones a Bilbao per denunciar la dispersió dels presos etarres.

La marxa ha estat convocada per una trentena d'entitats com Sortu, els sindicats ELA i LAB, la xarxa ciutadana Lokarri o la plataforma de suport als presos Etxerat. A l'inici de la protesta s'han repartit fullets amb un número de compte per recaptar fons, amb l'anunci que aniran destinats a sufragar les despeses originades després de la marxa de dissabte passat. L'esquerra 'abertzale' sosté que la Guàrdia Civil va incautar en l'operació "Mate" 90.000 euros, que es trobaven en la seu del sindicat LAB en monedes i bitllets petits, procedents dels diners recaptats en la manifestació de la setmana passada.

Al final de la marxa, s'ha llegit un comunicat en què s'expressa que "els ciutadans d'Euskal Herria ja hem decidit que volem viure en pau, democràcia i llibertat", alhora que es reclamava la sortida "de l'espiral" repressiva "a la qual pretén lligar-nos l'Estat espanyol". Els principals protagonistes de la marxa han estat la desena d'arrestats en l'operació "Mate", que s'han ubicat en els llcos del capdavant i que han rebut una llarga ovació per part dels presents.

Notícies relacionades

Entre els presents hi havia el president de Sortu, Hasier Arraiz, i el representant de les CUP David Fernàndez, juntament a un gran nombre de dirigents de l'esquerra 'abertzale' i els secretaris generals d'ELA i LAB, Adolfo Muñoz i Ainhoa Etxaide, entre altres.

Abans de l'inici de l'acte, Muñoz ha afirmat que el PP és "un problema" per a la normalització política d'Euskadi, i ha advertit que usarà "tot el que pugui" aprofitant que a l'Estat "no hi ha independència de poders". En la seva anàlisi, els casos de corrupció i les enquestes desfavorables estan empenyent els populars a utilitzar les operacions contra l'esquerra 'abertzale' com a via d'escapament, "perquè sempre hi ha un jutge de l'Audiència Nacional disposat a acostar-se als atestats que preparen la Guàrdia Civil i la Policia Nacional".