PERIPLE JUDICIAL

'Mensis horribilis'

Oriol Pujol obre avui la tanda de compareixences que la família de l'expresident protagonitzarà aquest mes als jutjats de Barcelona

Oriol Pujol, al seu escó, en un dels seus últims dies com a diputat.

Oriol Pujol, al seu escó, en un dels seus últims dies com a diputat. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol inicia avui un dur mes de declaracions als jutjats de Barcelona; el seu particular mensis horribilis. L'encarregat d'iniciar la desfilada judicial és, avui mateix, Oriol Pujol, exsecretari general de Convergència i exdiputat de CiU al Parlament. I dues setmanes més tard, el dia 27, estan citats l'expresident

Oriol Pujol haurà de declarar davant la jutge que investiga el cas ITV per un presumpte delicte de suborn, que se suma a un de tràfic d'influències i a un altre de suborn pels quals ja ha comparegut. Segons la tesi del fiscal Fernando Maldonado, el fill del fundador de CDC va utilitzar «les seves múltiples influències polítiques» en les negociacions per a la venda de la planta industrial de l'empresa Sharp a Sant Cugat del Vallès, en la reconversió industrial de les fàbriques de les multinacionals Yamaha, a Montornès, i Sony, a Viladecavalls, i en el projecte per requalificar terrenys per a ús industrial a les proximitats de Seat, a Martorell.

Col·laboració «inestimable»

La investigació conclou que, a canvi d'aquestes mediacions, la dona de Pujol, Anna Vidal, va percebre 499.060 euros entre el 2008 i el 2011 de l'empresari Sergi Alsina, amic i administrador de la consultora Alta Partners, contractada per a totes les operacions anteriorment esmentades. El fiscal creu que van simular que Alsina contractava Vidal com a assessora, però que en realitat qui cobrava era Pujol per la seva «inestimable» col·laboració. La dona i l'amic també estan citats avui.

Notícies relacionades

No obstant, la data clau per als Pujol és el 27 de gener, quan hauran d'anar a declarar com a imputats l'expresident, la seva dona i tres dels seus set fills per la fortuna oculta a l'estranger i confessada el juliol passat. La titular del jutjat número 31 de Barcelona considera que existeixen indicis de frau fiscal i blanqueig. Al seu entendre, és «sospitós» que els fons amagats a Andorra provinguin d'una herència de més de 30 anys sense documentar. La defensa sosté que aquests diners no consten en el testament de Florenci Pujol pel fet que es tracta d'un llegat.

A més, dos fills més de Pujol, Jordi i Oleguer, tenen causes obertes a l'Audiència Nacional. En la que afecta el primer, investigada pel jutge Pablo Ruz, també estan imputats els empresaris Carlos Sumarroca pare i fill. Tots dos han demanat a Ruz que els aixequi la imputació al considerar que no hi ha proves que es beneficiessin de contractes de la Generalitat, informa Efe. Denuncien que la UDEF únicament basa un suposat tracte de favor en l'amistat que Sumarroca pare, fundador de Convergència, tenia amb l'expresident.