Els presos d'ETA busquen una reinserció "sense penediment ni delació"

El Govern basc, satisfet amb l'interès mostrat pel col·lectiu de reclusos pels seus programes de Pau i Convivència

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

L'EPPK, col·lectiu que engloba els presos d'ETA i l'esquerra 'abertzale', ha anunciat a través d'un comunicat que està disposat a entaular relacions amb el Govern basc sobre els seus programes de reinserció, però ha avançat que no participaran en cap iniciativa que suposi un "penediment" ni col·laboració amb la justícia per aclarir atemptats.

L'anunci, publicat als diaris 'Gara' i 'Berria', assenyala expressament que el col·lectiu de reclusos no complirà amb els requisits exigits per accedir als beneficis penitenciaris. El text arriba abans de la manifestació que aquest dissabte es farà a Bilbao per demanar l'acostament dels presos.

Notícies relacionades

El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, ha mostrat la seva satisfacció per l'acostament de l'EPPK als plans de reinserció plantejats per l'Executiu d'Urkullu a través dels programes de Pau i Convivència. No obstant, ha optat per la cautela. En una entrevista concedida a Onda Vasca, ha preferit esperar a veure quin és el seu compromís "i en què es materialitza", i ha recordat que el col·lectiu també es va comprometre a "actuar en el marc de la legislació penitenciària" i, al seu parer, "ha fet poc". Per a Erkoreka, els reclusos s'han d'acollir a les possibilitats que ofereix la legislació penitenciària de manera individualitzada i no "subordinar-se", com fan ara, "a una estratègia única, compartida per tots".

L'EPPK fa un balanç positiu del 2014, malgrat el manteniment de la dispersió i dels "atacs als presos", i considera "esperançador" l'any que comença. En qualsevol cas, demana "respecte" a totes les institucions i entitats que pretenguin mantenir relacions amb el col·lectiu de presos, i adverteix que "tenen poca credibilitat" els que en les seves iniciatives i propostes "prenen els militants que hem lluitat per Euskal Herria com a terroristes" o equiparen el seu empresonaments amb el de "lladres o violadors".

Temes:

ETA La fi d'ETA