El Govern basc considera que l'amnistia dels presos d'ETA és "una reivindicació insostenible"

Josu Erkoreka reclama que es permeti la marxa contra la dispersió dels reclusos de la banda prevista per a aquest dissabte

El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, durant la roda de premsa que ha ofert aquest dijous a Vitòria.

El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, durant la roda de premsa que ha ofert aquest dijous a Vitòria. / EFE / DAVID AGUILAR

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, ha assegurat aquest dimecres que l'amnistia per als presos d'ETA "és una reivindicació insostenible en aquest moment", i que a més, "no té cap viabilitat pràctica". No obstant, ha considerat que s'hauria de permetre la marxa prevista per a aquest dissabte a Bilbao contra la dispersió, organitzada per l'esquerra 'abertzale'.

Erkoreka, en una entrevista concedida a Radio Euskadi, ha avançat que l'Executiu no assistirà a la manifestació a favor dels drets dels presos, i ha argumentat que no ho ha fet mai en el passat, "i ara, tampoc". De la mateixa manera, el PNB també ha declinat la invitació de la xarxa ciutadana Sare, organitzadora de la protesta. Aquesta és una de les cites més importants del calendari de l'esquerra 'abertzale', que cada any mobilitza milers de persones en un acte que pretén unir reivindicació i ambient festiu.

Notícies relacionades

El portaveu de l'Executiu d'Iñigo Urkullu ha considerat que "la societat té ple dret" a celebrar la mobilització, i ha desitjat que es desenvolupi "sense els inconvenients ni els peròs" de l'any passat, quan l'Audiència Nacional va prohibir la manifestació convocada inicialmentAudiència Nacional  per una altra iniciativa de l'esquerra 'abertzale', anomenada Tantaz Tanta (Gota a gota). Perquè es pogués celebrar aquella cita, es van unir PNBSortuAralarEAAlternatibaELA LAB, i van organitzar una marxa silenciosamarxa silenciosa. No obstant, els crits d'alguns manifestants a favor dels presos d'ETA i la independència van molestar profundament els penabistes, que es van considerar traïts.

El Govern basc, tot i no recolzar la marxa, ha mostrat el seu desig que "ningú posi objeccions" perquè es demani al carrer l'acostament de presos i un canvi en la política penitenciària, plantejaments que comparteix el mateix Executiu.

Temes:

ETA La fi d'ETA