EL 'CAS NÓOS'

La infanta Cristina recorre la sentència que la porta a judici

La defensa de la duquessa de Palma insisteix a reclamar l'aplicació de la 'doctrina Botín'

Considera "desproporcionada" la fiança de 2,7 milions d'euros que va fixar el jutge per a ella

La infanta Cristina, a Ginebra amb Iñaki Urdangarin.

La infanta Cristina, a Ginebra amb Iñaki Urdangarin.

3
Es llegeix en minuts
MARISA GOÑI / PALMA

La defensa de la infanta Cristina ha presentat aquest divendres un recurs contra la resolució del jutge del 'cas Nóos' que la fa seure al banc dels acusats per dos presumptes delictes fiscals. L'advocat de la germana del Rei Miquel Roca ja va avisar el mateix dia que es va conèixer la resolució de José Castro que la recorreria. L'escrit de 24 pàgines insisteix fonamentalment en la 'doctrina Botín' per concloure que la duquessa de Palma no pot anar a judici amb l'única acusació de l'acció popular i demana per a ella el sobreseïment de la causa.

Encara que aquest tipus de resolucions no es poden recórrer, els lletrats de Cristina de Borbó justifiquen aquesta "excepció molt significativa al dret al recurs" al considerar que el magistrat ha abordat una qüestió que excedeix l'objecte d'aquest tipus de resolucions. "La qüestió de la legitimació per sol·licitar l'obertura del judici oral per un delicte contra la Hisenda Pública s'hauria d'haver resolt en resolució judicial prèvia i independent", diu l'escrit de la defensa de la infanta.

Cristina també al·lega "falta de fonament i desproporció" en la fiança de 2,7 milions d'euros que li va imposar Castro i que ha de dipositar abans de finals de gener. Ara el jutge ha de decidir si admet o no a tràmit el recurs. En cas d'admissió, ho resoldrà l'Audiència Provincial de Palma, ja que la defensa de la germana del Rei l'ha presentat davant aquesta instància.

La defensa de la infanta Cristina ha presentat aquest divendres davant el jutjat d'instrucció número 3 de Palma un recurs d'apel·lació contra la resolució d'obertura de judici oral dictat el dia 22 pel titular d'aquest jutjat, José Castro, per la seva presumpta implicació en el 'cas Nóos' en què se li imputen dos delictes fiscals.

Els advocats de la infanta han presentat aquest recurs directament a l'Audiència Provincial de Palma, segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia de les Balears després que Castro decidís fer seure al banc dels acusats la germana del Rei Felip VI.

Així, no està previst que es traslladi aquest recurs fins dilluns de la setmana que ve i serà el jutge instructor qui decideixi si s'admet o no a tràmit i l'encarregat de traslladar-lo a l'Audiència.

Castro considera que el seu paper va ser imprescindible perquè el seu marit, Iñaki Urdangarin, defraudés fins a 337.138 euros a Hisenda a través d'Aizoon, empresa presumptament pantalla de la qual tots dos són propietaris.

Així ho va decidir en la resolució d'obertura de judici oral del 'cas Nóos', en què finalment va resoldre no aplicar sobre la duquessa de Palma l'anomenada doctrina Botín, que impedeix jutjar algú si únicament l'acusa qui exerceix l'acció popular, en aquest cas Manos Limpias, que sol·licita vuit anys de presó per a Doña Cristina.

Per la seva banda, ni la Fiscalia Anticorrupció ni el perjudicat pels delictes presumptament comesos, l'Agència Tributària, apunten a l'existència d'indicis criminals sobre Cristina de Borbó.

Per justificar la seva petició de vuit anys de presó --quatre per a cada un dels dos delictes fiscals--, Manos Limpias considera que la Duquessa va incórrer en una agreujant, i va ser la d'haver interposat una societat per amagar la verdadera identitat dels obligats tributaris.

"EL QUE TU DEFRAUDES, HO PAGUEM TOTS"

Notícies relacionades

En la seva resolució, Castro proclama: "el que tu defraudes, ho paguem tots" i esplica com la mateixa Agència Tributària ha impulsat en els últims anys "eslògans" i campanyes com "Hisenda som tots" amb l'objectiu d'evitar conductes il·lícites contra el fisc.

En la resolució, recalca com "es va decidir portar a terme unes àmplies campanyes institucionals de pretesa conscienciació tributària" entre les quals destaca, "per ser un clàssic del qual s'ha fet un prolífic ús, la majoria de vegades carregat d'ironia, la que diu 'Hisenda som tots' i les molt recents que tanquen un diàleg amb l'eslògan oficial de la campanya: 'El que tu defraudes, ho paguem tots'".

Temes:

Cas Nóos