SONDEIG DEL GESOP

Podem trepitja els talons al PP i ja superaria els 100 diputats

Més de la meitat de votants d'IU i un terç de l'electorat del PSOE recolzarien avui el partit lila

Pablo Iglesias es queda a només mig punt i a 10 escons de Rajoy, que perdria 70 parlamentaris

onl-sondeo-550-cat

onl-sondeo-550-cat

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

L'estratègia d'atac constant que estan desplegant el PP i el PSOE contra la marca revelació de la temporada, Podem, està funcionant, almenys de moment, com un bumerang que es gira contra populars i socialistes. En mig any, el partit de Pablo Iglesias ha aconseguit desbancar el PSOE com segona força i situar-se en una bona posició per disputar-li la victòria electoral al PP. Segons el Baròmetre Polític d'Espanya del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, Podem obtindria ara entre 101 i 104 diputats al Congrés i es quedaria a una desena d'escons del PP, del qual el separa només mig punt en vot estimat. El PSOE encadenaria una altra patacada, però en la seva mà hi hauria la clau per governar amb el PP o amb Podem.

A un any de les eleccions generals, el president Mariano Rajoy retindria pels pèls el triomf, encara que la patacada podria prendre-li fins a 71 diputats. Malgrat les proclames que la crisi «ja és història», el PP s'enfonsaria des dels seus 186 escons actuals fins a una forquilla de 115 a 118. Els conservadors havien agafat oxigen a principis d'any però el van perdre després dels comicis europeus i mantenen la seva caiguda en picat. Al maig, el GESOP els situava 10 diputats per sobre del seu registre actual. Des de les últimes eleccions generals, fa tres anys, Rajoy ha perdut 18 punts, i pot conservar el primer lloc al comptar amb la fidelitat de vot més elevada entre els principals partits (53%).

El treball de camp de l'enquesta es va realitzar del 9 al 15 de desembre, és a dir, després d'esdeveniments com l'operació Púnica i la dimissió de la ministra Ana Mato pel cas Gürtel, a més a més del 9-N i la querella contra el president

La raonablement bona estrena de Sánchez i Garzón en aquest baròmetre és l'únic (lleu) consol que els queda davant la fortíssima erosió que els seus partits pateixen per efecte de Podem. El PSOE podria perdre fins a 33 escons i se situaria entre 77 i 80 diputats (ara en té 110), el pitjor resultat de la seva història. El relleu en la secretaria general no aconsegueix revertir la tendència a la baixa i un terç dels seus votants del 2011 emigrarien avui cap a Podem. En vot estimat, els socialistes han perdut 8,6 punts en tres anys.

FUGA MASSIVA 

Notícies relacionades

Molt pitjor encara li anirien les coses a IU, que implora, per ara sense èxit, una coalició amb Podem per esquivar el daltabaix que li auguren les enquestes. El 56% dels que van votar fa tres anys Izquierda Unida elegirien ara la papereta de Podem. La conseqüència és que IU tornaria al grup mixt, és a dir, als temps de Gaspar Llamazares, amb entre 2 i 4 escons. Pablo Iglesias absorbeix també tres de cada 10 votants d'UPD, però el partit de Rosa Díez duplicaria la seva representació (de 5 a 8 o 10 diputats) al nodrir-se del desgast del PP.

Després del 9-N, CiU i ERC mantenen el seu cos a cos en les generals i podrien empatar a 9 escons, que significarien set menys per a CiU i sis més per a ERC. Tots dos han perdut impuls des de l'enquesta anterior. Ciutadans se segueix movent en una forquilla de 3 a 5 diputats.