EL DEBAT TERRITORIAL

La majoria no veu amb bons ulls donar a Catalunya més autogovern

El 65,5% dels espanyols s'oposen a la possibilitat d'una secessió catalana

El 45,4% es declara partidari de reformar el sistema polític i la Constitució

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA
BARCELONA

La crisi del model territorial, amb un màxim exponent que seria el procés sobiranista català, preocupa molt els espanyols, en concret gairebé dos terços (62,9%). I, pel que es dedueix del Baròmetre Polític d'Espanya realitzat pel GESOP per a EL PERIÓDICO, entre altres coses pel resultat que pugui donar el pols sobiranista. El 50,6% dels enquestats veurien malament que Catalunya obtingués un nivell d'autogovern més alt dins d'Espanya. Si s'exclouen les dades recollides a Catalunya, el percentatge s'eleva al 58%. És a dir, la tercera via no té gaire predicament a la Península.

Els que pitjor ho rebrien serien els votants del PP (73,7% pel 10% que ho veuria amb bons ulls); els del PSOE (49,1% a 27,9%) i Podem (38,1% a 30,3%). Només Izquierda Unida (40,2% a favor, 30,5% contraris) acompanya CiU i ERC a la llista de partits que sí que desitgen més cotes d'autogovern.

Per territoris, és al País Valencià (64,4%), Andalusia (61,3%) i Galícia (61,2%) on aquest eventual augment de l'autogovern topa amb una oposició més gran. Euskadi i Catalunya a part, les Canàries, on les veus desfavorables arriben al 59,5%, és on més enquestats afirmen que ho veurien bé (21,4%).

Si la pregunta versa sobre la independència de Catalunya, l'oposició és molt més frontal. Al 65,5% li semblaria malament la secessió catalana, un percentatge que augmenta fins al 70,2% si s'exclouen les dades del Principat.

Els votants del PP (84,1%) i d'UPD (82,1%) són els que defensen la unitat de l'Estat amb més afany. Darrere d'ells, els partits d'esquerra, amb el PSOE (72,5%), IU (58,5%) i Podem (56,6%). La força reformadora compta amb un 15,6% de públic a tot Espanya que diu que accepta la secessió. Per territoris, el grau d'oposició arriba en bastantes comunitats al 75%. A Euskadi, els favorables a la independència de Catalunya també queden per sota dels unionistes.

REFORMA DE LA CARTA MAGNA / En un altre apartat, el 45,4% dels espanyols prefereixen reformar el sistema polític vigent a través d'una reforma de la Constitució, abans que mantenir-lo sense canvis significatius (13,6%) o trencar-lo i redactar una nova Carta Magna (29,6%). Per comunitats, la ruptura s'imposa només a Catalunya (48,4%), segurament perquè en aquesta comunitat s'entén lligada a la secessió. Euskadi (amb el 60%) és la regió més reformista, i les dues Castelles, les més conservadores, ja que el 20,2% aposta per aquesta via.

Notícies relacionades

Els votants d'ERC (76%) són els més rupturistes i entre els de CiU hi ha empat a 47,8% entre els que aposten per  una nova Carta Magna (segurament, fins i tot, per un nou Estat) i els que advoquen per la reforma de l'actual.

Els partits d'esquerra prefereixen la reforma abans que la ruptura. Fins i tot Podem (49,6% a 45,1%). On hi ha més proreformisme és al PSOE (60,4% a 26,1%), mentre que IU es queda a mig camí de les altres dues forces (54,9% a 43,9%). El manteniment de l'actual sistema i de la Constitució, cosa que defensa Mariano Rajoy, no triomfa ni al PP. El 34,8% opta per mesures conservadores i el 45,4% per la reforma constitucional.