la nova força política

PSOE i PP agullonen Podem

El 'cas Errejón' i l'hemeroteca sumeixen el partit en una setmana 'horribilis'

Íñigo Errejón.

Íñigo Errejón.

3
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Podem viu les seves pitjors hores des que va pujar per sorpresa a la cresta de l'onada en les eleccions europees i aquesta setmana ha constatat que els partits del que ells anomenen la «casta» han passat del xoc inicial a l'atac directe. La força política es va constituir oficialment el cap de setmana passat, i els seus adversaris han començat a tractar-lo com un igual, un enemic a qui han d'abatre amb els usos habituals en temps de desafecció: atiant amb insinuacions de corrupteles.

La filtració que Íñigo Errejón, el responsable de la secretaria política, està contractat a la Universitat de Màlaga (UMA) com a investigador malgrat que resideix a Madrid i que dedica la major part del seu temps a Podem, ha servit a Partit Popular i a PSOE una polèmica en safata. Ahir, el secretari general del grup parlamentari socialista, Miguel Angel Heredia, va acusar Podem d'haver-se cremat en la primera prova de foc i va exigir a la formació que posi en pràctica l'exemplaritat de la qual fa gala. Els dards no han estat llançats únicament per segones espases. La presidenta andalusa, Susana Díaz, també va airejar el cas, i va reclamar a la Universitat de Màlaga que fes pública la fórmula de contractació que s'havia fet servir en el seu moment amb Errejón.

El president del PP andalús, Juanma Moreno, va arribar a demanar-li que tornés els diners. Errejón ja havia ofert la seva versió dels fets dilluns en roda de premsa. Visiblement entristit, va explicar la seva vinculació amb el projecte de recerca, va dir que existia des del primer moment el pacte que ell treballaria des de Madrid i que sempre havia entregat els projectes a termini. Errejón també va afirmar que ja va advertir a la universitat que si sortia elegit a la cúpula directiva de Podem abandonaria el lloc com a investigador, i va explicar que la data que havia traslladat per causar baixa és el 16 de desembre vinent.

La rectora de la UMA, Adelaida de la Calle, també va oferir ahir explicacions i va confirmar que la candidatura d'Errejón havia estat l'única que s'havia presentat per a aquesta plaça, per la qual cobra 1.825 euros mensuals. El director de la recerca, Alberto Montero, va explicar que ell mateix el va avisar d'aquesta vacant perquè va veure que el seu perfil hi podria encaixar. Montero és membre del consell ciutadà de Podem elegit dissabte passat, i encara que les dades que ha ofert han estat després corroborades, la seva vinculació ha actuat com a deslegitimadora de qualsevol neutralitat.

DESCONCERTATS / «Ens sembla revelador que posin la lupa en Podem amb tot el que està passant». La reflexió la pronunciava en veu alta un afligit Errejón i posa en relleu el desconcert i el malestar que ha despertat en el partit l'onada d'atacs a mans de PP i PSOE. Raonades o no, a ningú se li escapa que l'allau de recriminacions s'emmarquen en un context advers per a socialistes i populars, després que els sondejos del Centre d'Investigacions Sociològiques confirmessin Podem com a primera força en intenció directa de vot.

Notícies relacionades

Les urpades dels últims cinc dies s'han encruelit en el cas Errejón i en el passat que recullen les hemeroteques del seu secretari general, Pablo Iglesias. Les seves declaracions d'admiració a Veneçuela i altres frases rescatades d'internet han aconseguit descol·locar Iglesias, que ha admès als seus companys que s'ha sentit contra les cordes en entrevistes i tertúlies. Els seus col·laboradors estan preocupats, pensen que en alguns casos l'exigència amb el líder ha travessat les fronteres del que és raonable i observen una certa agressivitat en les preguntes.

Darrere els micròfons, el fuet contra Podem es transforma en una admiració desbordada pel seu líder. Pot servir com a exemple el comentari d'un periodista després de l'allau de fotografies que els treballadors d'un mitjà de comunicació van voler fer-se amb Iglesias. «No havíem vist una cosa així des que ens va visitar Rafaela Carrá».