L'ACTUACIÓ DEL GABINET DE CIU

El Govern agafa aire

La gestió de l'Executiu aconsegueix la màxima valoració de l'època Mas, encara que suspèn El president registra el seu nivell més alt d'acceptació

2
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

Sense haver millorat els nivells d'atenció al ciutadà d'una forma notable, però amb l'aprovació de la llei de consultes i amb el protagonisme adquirit pel president Artur Mas durant les converses de preparació i la celebració del 9-N, la valoració de la gestió del Govern i del president ha millorat considerablement des del juny.

El debat sobiranista no només ha tapat qualsevol deficiència en la gestió durant aquests mesos, sinó que a més ha contribuït a rellançar la imatge del Govern, sobretot entre els votants de CiU i d'ERC, però també de la CUP, que és la tercera força amb més votants (un 30%) que consideren positiva l'acció del Consell Executiu.

L'actuació del gabinet de Mas aconsegueix una valoració de bona o molt bona per part d'un terç del total dels entrevistats (32%), gairebé sis punts més que al juny. Encara que segueix tenint un suspens (quatre de cada 10 considera que Mas està governant malament o molt malament), el percentatge de valoracions positives del novembre és el més alt des que CiU va recuperar les regnes de la Generalitat en les eleccions del 2010. En la primera enquesta després d'aquells comicis, mig any després, el percentatge de valoracions positives era d'un 23%. I el seu màxim nivell d'acceptació, sense comptar el registrat en l'enquesta actual, es va donar el febrer del 2014 (26,6%).

Notícies relacionades

Per situar millor aquesta valoració es pot comparar amb el rècord d'acceptació que va obtenir el Govern en l'últim decenni, i que va correspondre a la Generalitat presidida per Pasqual Maragall el setembre del 2004 (46,1% van qualificar llavors de bona o molt bona la seva gestió), o amb la pitjor marca registrada en el decenni, aquesta vegada pel tripartit presidit per José Montilla, el juny del 2010 (14,6%). Cinc mesos després perdia les eleccions.

Curiosament, qui el va rellevar al capdavant de la Generalitat, Artur Mas, encara està per sota de Montilla entre els que consideren que és un bon president. El socialista va acabar el seu mandat amb un 47,6% d'enquestats que creien que era un bon president i ara Mas ha aconseguit un 42,3% de respostes positives. És la seva segona millor dada des del gener del 2012, i està cinc punts per sobre del que va obtenir el juny passat. Novament, els votants de la CUP són els tercers que donen més opinions positives sobre Mas (46,7%), només superats, lògicament, per CiU (93,8%) i ERC (72,5%).