El 9-N torna a CiU el lideratge i Podem ja és la tercera força

Mas es recupera i torna a superar ERC però la suma de tots dos no arriba a la majoria absoluta

La marca de Pablo Iglesias i Ciutadans empaten amb 17 escons i enfonsen PSC, ICV-EUiA i PP

onl-sondeo-660px-cat-2014

onl-sondeo-660px-cat-2014

3
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / BARCELONA

Tal com proclamava l'independentisme, hi ha hagut un abans i un després del 9-N. L'èxit de mobilització que va aconseguir el succedani de consulta ha tingut un primer efecte a Catalunya: capgirar les tendències electorals que es dibuixaven des dels comicis autonòmics del 2012. El vent bufa ara a favor d'Artur Mas, que al complir la seva promesa de posar les urnes ha recuperat en dues setmanes el terreny que ERC li havia menjat en l'últim semestre. Així ho reflecteix el Baròmetre Polític de Catalunya del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, la primera enquesta publicada des del 9-N. Però el que per a Mas podria ser un esperó per convocar eleccions anticipades té un revers amarg: els fins ara socis no tindrien majoria absoluta al nou Parlament.

Si fa cinc mesos Esquerra treia 10 diputats a CiU, avui Mas i Oriol Junqueras es troben en situació d'empat tècnic, encara que el president obté un lleuger avantatge sobre el líder republicà en vot estimat. La federació nacionalista aconseguiria de 32 a 34 escons (ara en té 50), mentre que ERC es mouria en una forquilla de 31 a 33 diputats (avui en té 21). Respecte al sondeig anterior, del juny, el desgast d'Esquerra ha estat més accentuat que la millora de CiU. Als republicans se'ls han esfumat quatre punts i vuit parlamentaris, mentre que la recuperació dels nacionalistes ha estat de 2,3 punts i cinc representants. El treball de camp de l'enquesta es va realitzar del 14 al 17 de novembre, la setmana posterior al procés participatiu del 9-N que va mobilitzar 2.305.290 votants.

El transvasament de suports entre CiU i ERC es torna a fer evident, ja que la fidelitat de vot de Mas ha millorat ostensiblement, mentre que la de Junqueras s'ha ressentit en l'últim semestre. El 54% dels votants de CiU l'any 2012 repetirien ara el seu vot i un 18% viraria cap als republicans. En canvi, Esquerra, la fidelitat de la qual se situava sempre en cotes superiors al 80%, es quedaria avui en el 70%. Aquest 10% que falta emigraria cap al niu convergent. És a dir, l'èxit del 9-N ha provocat que un de cada 10 electors d'ERC apostin ara per CiU. El consol per a Junqueras és que el seu partit segueix primer en intenció directa de vot -el vot sense cuina-, encara que Mas li ha retallat set punts i ja només els separen quatre.

Aquests serien els pètals de la margarida que aconsellarien a Mas eleccions anticipades. Però en l'esfullament que el president de la Generalitat porta a terme des del 9-N plana també l'amenaça de la ingovernabilitat. Si agafem la forquilla més alta, CiU i Esquerra sumarien 67 escons, quatre menys que ara i a un de la majoria absoluta. En aquest context, Mas necessitaria sempre un segon aliat per tirar endavant les seves iniciatives, cosa que complicaria bastant la geometria variable que avui pot utilitzar al sumar majoria absoluta amb ERC, el PSC o el PPC. El mateix handicap que tindria Junqueras en cas que fos el vencedor.

I és que socialistes i populars es veuen arrasats per un tsunami sobrevingut i un altre que ja és un vell conegut: Podem i Ciutadans, que empatarien a 16 o 17 escons. El partit de Pablo Iglesias, que encara no s'ha establert a Catalunya, va debutar al juny amb 10 diputats, però ja ha escalat fins a convertir-se en la tercera força amb 16 o 17 parlamentaris. Un progressiu ascens des de les eleccions europees que dessagna de la mateixa maneral el PSC i  ICV-EUiA. Dos de cada 10 votants socialistes i un  nombre igual d'ecosocialistes elegirien ara la papereta de Podem.

Notícies relacionades

FIDELITAT PER TERRA / Com a conseqüència, PSC i ICV-EUiA es desplomen fins als 10 o 11 escons. Als ecosocialistes només tornarien a votar-los un terç dels que ho van fer el 2012, i la fidelitat de vot socialista és encara més baixa: 29%. Pel que fa a Ciutadans, gairebé una quarta part del seu electorat se'n va també al partit lila, però l'esgarrapada que Albert Rivera infligeix al PPC li permet mantenir el múscul. Els populars s'enfonsen fins als 10 o 11 escons i només retenen el 21% dels votants del 2012. Més d'un terç del seu electorat recolzaria avui Ciutadans.

Amb aquest diabòlic mapa polític, en què la CUP duplicaria la seva representació, el bloc que ha impulsat el 9-N (CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP) perdria gas i passaria, en les forquilles més altes, de 87 a 84 escons. Les forces secessionistes (CiU, ERC i CUP) passarien de 74 a 73.