El Parlament basc homenatja totes les víctimes en absència del PP i UPD

L'alcalde de Sant Sebastià, Juan Karlos Izagirre (Bildu), emetrà avui un ban en què demanarà perdó "a tots" els damnificats del conflicte

2
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

El Parlament basc ha commemorat el Dia de la Memòria amb un homenatge a totes les víctimes de la violència, en què ha participat el 'lehendakari', Iñigo Urkullu. Els representants de PP UPD han optat per no assistir a l'acte, ja que s'ha honrat tant les víctimes del terrorisme com les d'abusos policials.

La resta de parlamentaris, així com els consellers del Govern basc, amb el 'lehendakari' al capdavant, han assistit en silenci a l'ofrena de roses blanques, realitzada davant l'escultura que recorda totes les víctimes situada a l'entrada de la Cambra basca. PP i UPD han criticat la iniciativa a l'entendre que s'hauria d'haver centrat exclusivament en els afectats per atemptats d'organitzacions terroristes.

Les diferències entre els partits han tornat a entelar la celebració d'aquesta jornada de record a les víctimes. A més, s'han produït situacions contradictòries, ja que el PP sí que ha participat amb la resta de grups, inclòs EH Bildu, en l'acte organitzat per les Juntes Generals d'Àlaba on s'ha guardat un minut de silenci al costat del monòlit 'Una flor arrancada' en record al socialista Fernando Buesa. Els populars i el partit magenta han anunciat, a més, altres actes per separat.

Les diferències entre aquestes dues forces i la resta van sorgir quan, després de la sortida del Govern de Patxi López, es va optar per incorporar totes les víctimes a l'homenatge. La data del 10 de novembre havia estat elegida pels socialistes per ser un dels pocs dies del calendari en què no hi ha hagut víctimes del terrorisme. Davant la impossibilitat dels partits per arribar a un acord sobre aquesta matèria, el Govern basc ha optat aquest any per no organitzar un acte propi i sumar-se a l'organitzat pel Parlament de Vitòria.

PERDÓ DE L'ALCALDE DE SANT SEBASTIÀ

Notícies relacionades

Per la seva banda, l'alcalde de Sant Sebastià, Juan Karlos Izagirre, de Bildu, emetrà aquest dilluns un ban en què demanarà "perdó" a totes les víctimes. En l'escrit, redactat amb motiu del Dia de la Memòria, mostrarà el seu dolor pel patiment de "totes les víctimes" i en to autocrític denunciarà que els responsables polítics no han sabut "estar a l'altura" per reconèixer i emparar els damnificats.

Izagirre considera que Donostia és una ciutat "que ha patit greus conseqüències" de la violència tant d'ETA com de l'Estat. També mostrarà la seva aflicció a les víctimes que s'hagin pogut sentir "utilitzades o apartades", i de cara al futur, reclama "veracitat" per poder construir "una convivència basada en els drets de totes les persones".

Temes:

La fi d'ETA