EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

El Govern ja ha registrat el recurs per impugnar el nou 9-N davant el Constitucional

L'Executiu central basa el seu document en el fet que totes les accions d'organització del 9 de novembre "tenen efectes jurídics i transcendència externa", centrant-se en les comunicatives

Santamaría afirma que l'objectiu del document és "protegir la democràcia i els funcionaris" a qui la Generalitat no ofereix "cobertura" legal

Soraya anuncia que el Govern impugnarà davant el Constitucional la consulta alternativa del 9-N. / ATLAS / AGUSTÍN CATALÁN

4
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / GEMMA ROBLES / MADRID

El Govern central ja ha registrat el recurs per impugnar el nou 9-N davant el Tribunal Constitucional (TC) tal com havia anunciat. El document ha estat registrat abans de les tres de la tarda, que és l'hora fins a la qual estan obertes aquestes dependències de la institució encarregada d'interpretar la Carta Magna. 

El Govern basa el recurs davant el Tribunal Constitucional contra la nova consulta catalana en el fet que totes les actuacions de la Generalitat de Catalunya per organitzar-la "tenen efectes jurídics i transcendència externa", encara que no hi hagi una única convocatòria com a tal, com passava en el referèndum original previst per al 9 de novembre.

En concret, l'Executiu aporta com a proves la web 'participa2014.cat', les comunicacions de l'Executiu autonòmic, l'ordre als mitjans d'incloure publicitat gratuïta i fins i tot vídeos amb intervencions públiques del president català, Artur Más, la seva vicepresidenta i el portaveu de la Generalitat.

ANUNCIAT AQUEST MATÍ

La impugnació l'ha acordat el Consell de Ministres en la reunió setmanal, després que el Consell d'Estat, màxim òrgan consultiu de l'Executiu, li entregués aquest dijous un informe en què avala el recurs contra el succedani de consulta del 9 de novembre. L'Alt Tribunal decidirà dimarts si, com va fer amb la primera proposta, d'acord amb la llei de consultes i el decret de convocatòria firmat pel president Artur Mas, suspèn aquest nou format, així com totes les iniciatives i actes ja adoptats i per adoptar que hi estiguin lligats.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat que la decisió que s'ha pres aquest matí a la Moncloa obeeix a uns objectius fonamentals: evitar el "frau de llei"; protegir els funcionaris principalment i salvaguardar els drets de tots els catalans que, al seu entendre, es poden veure vulnerats amb el procés que pretén tirar endavant la Generalitat.

"Això no té cabuda en l'Estat de dret ni en l'ordre constitucional. Volem protegir la democràcia, els drets, la llibertat i la igualtat. Pretenem garantir els drets dels catalans i molt especialment els dels funcionaris públics, a qui la Generalitat pretén col·locar davant la intempèrie legal al no donar-los cobertura legal per a l'objecció i a qui es demana que assumeixin ells mateixos el que el president no està disposat a assumir", ha emfatitzat la portaveu governamental.

ELS ANTECEDENTS I EL NOU 9-N

En roda de premsa després de la reunió del consell de ministres, la vicepresidenta ha recordat que ja es va recórrer la convocatòria del referèndum sobiranista del 9-N i la llei de consultes sobre la qual se sustentava, procedint el Constitucional a decretar-ne la suspensió cautelar. Uns dies després, ha prosseguit en el seu relat, el president Mas va decidir anunciar una "nova" consulta "sense més concreció que seria en la mateixa data i amb les mateixes preguntes i que, en essència, seria el mateix amb les mateixes paperetes i urnes".

"Des d'aleshores s'ha estat articulant un procés de consulta sense cap base legal i, el més important, sense garanties democràtiques, sense cens, i pilotat pels que volen un resultat concret, amb voluntaris que s'encarregarien des del registre fins a l'escrutini i la proclamació dels resultats. I tot perquè la Generalitat pugui eludir la responsabilitat i passar-los-la a particulars o funcionaris", ha afegit Santamaría.

Dit això, ha resumit els arguments que ahir va donar el Consell d'Estat --màxim òrgan consultiu del Govern-- per a concloure que el procés "participatiu" que pretén impulsar ara Mas "encara" és més inconstitucional o antidemocràtic, segons el se parer, que la consulta sobiranista que pretenia celebrar basant-se en una llei de consultes acabada d'aprovar i en un decret de convocatòria firmat per Artur Mas.

UNA PETICIÓ AL PRESIDENT

Se li ha reclamat a la portaveu de l'Executiu que especifiqués quins seran els arguments jurídics fonamentals que, en l'escrit que registrarà avui davant el TC, esgrimirà el Govern per frenar el 9-N. Sáenz de Santamaría ha eludit aquesta qüestió i ha insistit, no obstant, que així que l'Alt Tribunal es pronunciï, si admet a tràmit el recurs que li arribi des de la Moncloa (cosa que es produirà amb tota seguretat tret d'un defecte de forma), la suspensió tindrà efectes des d'aquest mateix divendres.

S'hatinterrogar la vicepresidenta sobre les possibilitats de "tallar l'aixeta" a Catalunya perquè el seu govern no es gasti els diners "reiteradament en una cosa il·legal" o fins i tot d'intervenir la comunitat. També se li ha arribat a plantejar què es pot fer des de l'Executiu perquè Mas, que és qui organitza "tot això que és un frau de llei", no aconsegueixi "sortir-ne indemne" després de la segona impugnació al Constitucional.

Notícies relacionades

Sáenz de Santamaría no ha volgut entrar a fons en els espinosos assumptes que li havien col·locat al damunt de la taula. Sobre la hipòtesi d'un tall "d'aixeta", és a dir, de recursos econòmics, ha dit que ja s'ha "perjudicat" prou els ciutadans catalans des de la Generalitat perquè, a més, l'Estat no s'ocupi de garantir que poden accedir a uns serveis públics "a què tenen dret". I sobre el que es pot fer o no contra Mas, ha optat per llançar un missatge al responsable del Govern català.

"Jo espero que el president de la Generalitat sigui molt conscient que si amb el primer referèndum incomplia la Constitució, amb el segon a més vulnera drets dels ciutadans als quals representa i governa. És un pas més en la seva responsabilitat com a governant, però sobretot en la seva representació dels ciutadans. Espero que tingui molt present que amb aquest procés trasllada responsabilitat als que no tenen obligació ni política ni jurídica per suportar-la. Espero que per respecti aquests ciutadans, aquesta vegada compleixi les resolucions del Constitucional", ha sentenciat la vicepresidenta.