Liechtenstein obre un nou front judicial contra l'expresident Pujol

Suïssa, com Andorra, es nega a col·laborar amb el jutjat de BCN que indaga el patrimoni familiar

Un jutge de Vaduz investiga l'excap del Govern per un presumpte delicte de blanqueig de capitals

Jordi Pujol surt del Parlament després de la seva compareixença, el 26 de setembre.

Jordi Pujol surt del Parlament després de la seva compareixença, el 26 de setembre. / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / JOSE RICO / BARCELONA

Liechtenstein, l'impronunciable paradís fiscal centreeuropeu de 160 quilòmetres quadrats i 37.000 habitants, ha provocat l'enèsim maldecap per a la família Pujol Ferrusola i, en concret, per al seu patriarca. Un jutge de Vaduz, la capital del país, està investigant l'expresident de la Generalitat per la sospita d'un presumpte delicte de blanqueig de diners. Aquestes indagacions van sortir ahir a la llum mitjançant un escrit remès per la Direcció General de la Policia a la jutge de Barcelona que indaga l'origen de la fortuna del clan, a la qual se sol·licita que remeti a la justícia de Liechtenstein tota la informació sobre les causes obertes contra Pujol; la seva dona, Marta Ferrusola, i els seus set fills.

En l'ofici, registrat al jutjat d'instrucció 31 de Barcelona el 14 d'octubre passat, Interpol Espanya comunica a la magistrada de Barcelona que la Princely Court of Justice de Liechtenstein ha obert un procediment penal «per sospites de blanqueig de diners» contra una persona «de nacionalitat espanyola i nascuda el 9 de juny de 1930», identificada com a Jordi Pujol Soley. Segons prossegueix l'escrit, el jutge de Liechtenstein Michael Jehle va precisar que el requeriment té com a finalitat «preparar una sol·licitud de comissió rogatòria», per la qual cosa reclama informació sobre els procediments judicials oberts contra l'expresident.

Per aquest motiu, Interpol sol·licita a la jutge de Barcelona que investiga la querella de Manos Limpias després de la confessió d'evasió fiscal de Jordi Pujol «si no té inconvenient» a posar les seves diligències en coneixement de l'autoritat judicial de Liechtenstein. En una providència, la magistrada accepta la petició del país centreeuropeu, quan sigui ferma la seva resolució, que és recurrible. Per la seva part, la defensa de Pujol, en un escrit dirigit al jutjat barceloní, es queixa que estigui instruint una causa contra ell basada «en l'abstracta i genèrica conjectura» que es va enriquir durant la seva etapa com a president de la Generalitat.

El de Liechtenstein és un capítol més del setge judicial als negocis i la fortuna amassada pel clan Pujol. Investigacions en diversos fronts que avancen, no obstant, amb empentes i rodolons. Després que Andorra rebutgés col·laborar amb la justícia espanyola per facilitar informació sobre els moviments de diners dels Pujol, Suïssa ha seguit els seus passos i també ha refusat de moment tramitar la comissió rogatòria que li va sol·licitar la jutge.

REQUISITS NO COMPLERTS / Segons les autoritats helvètiques, el motiu és que la petició no compleix els requisits. «No s'indiquen la infracció de blanqueig ni la infracció prèvia. No es facilita cap precisió o indicació concreta sobre les suposades activitats criminals de l'interessat», al·lega en una missiva el responsable de l'Oficina Federal de Justícia de Suïssa, Florence Albertini.

Afegeix aquest ofici que el jutjat de Barcelona tampoc assenyala cap relació de l'expresident Pujol amb Suïssa i sosté que la sol·licitud «sembla anar dirigida a les autoritats d'Andorra». Recorda també que el Dret suís exigeix que aquestes peticions de col·laboració estrangera han de «mencionar principalment la data i el lloc de la comissió dels fets, les persones implicades i la seva funció», alhora que argüeix que quan els fets tenen a veure amb el blanqueig «s'han de fer constar també els fets que van ser origen dels diners». No obstant, les autoritats suïsses asseguren que estan obertes a col·laborar si s'aporta tota aquesta informació.

Notícies relacionades

En paral·lel, la família Pujol intenta frenar les querelles presentades en contra seva. El clan ha sol·licitat a la jutge de Barcelona que rebutgi la petició de partits polítics, plataformes i particulars per adherir-se com a acusació popular en la causa, i que, si les admet, els imposi una fiança de 50.000 euros. Segons els Pujol, la personació en el procés de partits com UPD i Plataforma per Catalunya no té «interès legítim».

LA FISCALIA / Contràriament, la fiscalia, en diversos escrits remesos a la magistrada, ha sol·licitat que admeti la personació d'aquestes acusacions populars per sumar-se a la causa oberta arran de la querella presentada pel pseudosindicat Manos Limpias. Paral·lelament, en un escrit remès també a la jutge, la fiscalia demana a l'instructor que uneixi a les diligències la denúncia presentada pel PSOE contra l'expresident de la Generalitat per delictes contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals.