Ortuzar admet que la societat basca ha avançat més que els partits des del final del terrorisme

El president del PNB es reuneix amb el 'lehendakari' Urkullu quan es compleixen tres anys de l'anunci del final definitiu de la violència d'ETA

2
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / SANT SEBASTIÀ

El president del PNBAndoni Ortuzar, ha admès aquest dilluns que "la societat ha avançat molt més que els partits" des que ETA va anunciar, fa exactament tres anys, l'abandonament de la lluita armada.

A més de reclamar més consens polític per seguir "fent passos" en la resolució del conflicte, ha exigit a la banda terrorista que es desarmi "com més aviat millor" i que no "mercadegi" amb l'anunci de l'entrega de les armes.

Ortuzar s'ha reunit aquest dilluns amb el 'lehendakari', Iñigo Urkullu, coincidint amb els tres anys que es compleixen des que ETA va anunciar que abandonava definitivament la violència. Amb aquesta reunió, Urkullu ha tancat la seva ronda de contactes amb les forces basques, en què ha abordat qüestions essencials per a Euskadi, com la reactivació econòmica, la creació d'ocupació, l'autogovern i la pau i la convivència.

El president penabista ha expressat que l'entrega de l'armament s'ha de fer immediatament, perquè "no sé què hi pinta tenint armes una organització que ha dit que abandona les armes".

Igualment, ha reclamat a l'Executiu Rajoy "valentia i democràcia" per "respondre a aquests desafiaments que tenim plantejats a Euskadi" en l'època "post-ETA".

DENÚNCIA DE SORTU

Per la seva part, Sortu ha expressat que avui es donen "més oportunitats que mai" per consolidar un camí cap a la pau definitiva i la normalització política, encara que ha denunciat que el Govern espanyol vol alentir aquest camí. En una compareixença amb motiu del tercer aniversari del cessament definitiu de l'activitat armada d'ETA, l'esquerra 'abertzale' ha destacat que Madrid no para de posar-li "obstacles".

Notícies relacionades

Pernando Barrena ha destacat que en aquests tres anys han canviat les coses "de manera molt significativa a Euskal Herria" i que els marges per fer política "s'han eixamplat". Com a estratègia, ha reiterat que "el full de ruta" ha d'estar marcat per la "unilateralitat" dels bascos, i ha reclamat la implicació del PNB en la "via basca cap a la sobirania". No obstant, ha denunciat que "s'estan fabricant" nous sumaris judicials "en clau de venjança" i amb el propòsit que l'esquerra 'abertzale' "miri enrere". Barrena ha assegurat que, malgrat tot, Sortu té clara la seva aposta "pel futur en pau i llibertat d'aquest país".

Com a reptes pendents, ha reclamat un canvi de la política penitenciària, així com la posada en marxa "d'un esquema acordat de reconeixement i reparació de totes les víctimes", i la implicació del Govern espanyol i el francès en el procés de desarmament d'ETA.

Temes:

La fi d'ETA