El futur electoral del nacionalisme

L'escàndol frena la previsió electoral de CiU i Esquerra

El 80% creu que el cas perjudica la imatge de Catalunya, i un 73%, a Mas

1
Es llegeix en minuts
X. B. / BARCELONA

El cas Pujol provoca que CiU i ERC pateixin un notable retrocés en la seva intenció de vot en a penes tres mesos. Respecte al sondeig de GESOP per a EL PERIÓDICO del mes de juny, els republicans perden 3,4 punts (passen del 22,4% al 19%), i la federació, 3,2 (del 11,6% al 8,4%) en l'anomenat vot directe, és a dir, el resultat que obté l'enquestador i que, després, es corregeix amb el record de vot, és a dir, el que han votat els enquestats en les últimes eleccions al Parlament. Aquests vots, no obstant, encara no tenen propietari i passen a engrandir la llista d'indecisos, que gairebé duplica el seu 11,9% del juny fins al 22,6% actual.

No hi ha grans augments en la resta de partits. És més, en algun com Ciutadans, ICV-EUiA i la CUP també es troben en la llista dels que perden bastantes alforges. El partit d'Albert Rivera retrocedeix 2,7 punts des del 7,1 de fa tres mesos, i els ecosocialistes es queden en el 4,5% després de perdre 2,3 punts. La CUP perd més del que es queda, 2 punts del 3,8% amb què va ser premiada al juny.

L'empenta de Podem

En el cas d'ICV és obvi que l'auge de Podem hi té alguna cosa veure. Impulsats al 7,5% de sobte al juny, guanyen 0,6 punts més, fins al 8,1% i es queden a tres dècimes dels convergents. El PP és qui més guanya (0,8 punts) per quedar-se, encara, un punt per sota de Ciutadans.

I és que els enquestats veuen uns efectes dramàtics del cas Pujol. Un 80,4% creu que perjudica la imatge de Catalunya; un 78,3%, la de les expectatives electorals de CiU; un 75% el mateix Govern, i un 73,1%, el mateix Artur Mas.

Notícies relacionades

Pel que fa a la figura de Mas, el 73,4% d'aquells que es declaren votants de la federació creuen que l'escàndol mina les seves opcions. Curiosament, 10 punts més que els republicans que afirmen que l'afecta.

Sobre les opcions electorals, els mateixos votants de CiU creuen, en un 85,4%, sis punts per sobre de la mitjana, que l'afectarà negativament. Més que els del PP i, fins i tot, que els del PSC. Un 6% dels socialistes afirmen, a més a més, que CiU millora les seves expectatives després del cas.