els fons opacs al PRINCIPAT

El clan Pujol va treure 227.000 euros d'Andorra per a despeses

Marta Ferrusola i dues filles van fer 18 reintegraments en efectiu en 3 anys

Van transferir 3,1 milions a Espanya al juliol i van tancar els comptes

Mireia Pujol arribaa casa dels seus pares, a Barcelona, ahir.

Mireia Pujol arribaa casa dels seus pares, a Barcelona, ahir. / TONI GARRIGA / EFE

3
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / J. G. ALBALAT / BARCELONA

Tres dels membres del clan Pujol Ferrusola, la matriarca Marta i dues filles, Marta i Mireia, van treure en efectiu dels comptes que tenien a la Banca Privada d'Andorra 227.000 euros abans de regularitzar aquesta part de la seva fortuna a Espanya. Els 18 reintegraments es van fer en petites quantitats a partir del novembre del 2012. L'última operació, de 12.000 euros, la va fer Mireia, la benjamina de la família, el 12 de juny passat, quatre setmanes abans de regularitzar el diner opac d'Andorra.

Els informes amb els moviments dels comptes que Marta Ferrusola, Marta Pujol, Mireia Pujol i Pere Pujol tenien fins al juliol passat a la Banca Privada d'Andorra ja estan en poder de la titular del Jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona, Zita Hernández Larrañaga, encarregada de la investigació de l'origen de la fortuna que l'expresident Jordi Pujol va confessar al juliol haver ocultat a l'estranger 34 anys.

Els reintegraments del compte evidencien que com a mínim aquests tres membres de la família Pujol Ferrusola van operar amb diner negre. I a l'utilitzar-lo a Espanya per a les seves despeses corrents el que van fer va ser posar-lo en circulació i, per tant, blanquejar-lo.

Els quatre informes d'aquesta part de la família Pujol Ferrusola els va elaborar una tècnica de la Banca Privada d'Andorra per als seus companys del Banco de Madrid per a la regularització a Espanya de 3,1 milions d'euros. En els seus escrits, als quals ha tingut accés EL PERIÓDICO, el banc situa l'origen dels diners en «el repartiment dels fons entre els germans d'una herència a favor de la mare als anys 80». Aquests diners primer van estar ocults a la Banca Reig, que al fusionar-se amb Banc Agrícol va donar lloc a Andbank.

L'advocat de la família Pujol Ferrusola, Cristobal Martell, va aclarir ahir a la nit que en la regularització que al juliol van fer aquestes quatre persones també es va pagar l'import corresponent de sanció i impostos per les quantitats retirades en efectiu, ja que al regularitzar es pren el saldo superior de l'últim exercici fiscal que no ha prescrit.

LEGISLACIÓ ANDORRANA / El 2010 els quatre membres de la família van decidir tancar els seus comptes a Andbank i moure els seus fons i valors a Banca Privada d'Andorra. A partir d'aquest moment, Marta Ferrusola va fer dos reintegraments, un de 18.000 euros i un altre de 30.000 euros. Des d'aleshores no hi va haver més operacions al seu compte, tret d'un canvi per adaptar-se a la nova legislació andorrana que els va obligar a passar de tenir comptes que només s'identificaven amb un número, a comptes identificats amb el nom del titular.

La dona de l'expresident no va tornar a tocar els seus estalvis a Andorra fins al 17 de juliol passat, quan va fer una transferència de 834.244,96 euros a un compte nou al Banco de Madrid per regularitzar els seus fons. Després, va cancel·lar el compte andorrà. Els Pujol van triar el Banco de Madrid perquè està vinculat a l'entitat  andorrana on ocultaven els seus fons.

Els moviments al compte de la filla gran a Andorra són semblants als de la mare. Primer va obrir el compte i va traslladar els fons guardats a Andbank i va fer tres reintegraments de 22.000 euros. El mateix dia que la resta de la família, el 17 de juliol, va tancar el seu compte a Andorra i va ordenar una transferència internacional de 532.000,69 euros al Banco de Madrid.

EL COMPTE MÉS GRAN / Mireia Pujol Ferrusola és la que, segons la documentació bancària, més diners mantenia de l'herència de l'avi Florenci. L'estudi bancari ja advertia que la clienta va informar que «aprofitaria» els seus viatges a Andorra per fer «petits reintegraments per a les seves despeses». I així ho va fer en 13 ocasions. Mireia va arribar a sortir de la sucursal amb 20.000 euros en metàl·lic. La petita dels Pujol va treure així 157.000 euros en total.

Notícies relacionades

Quan Mireia va tancar el seu compte a Andorra per legalitzar els seus estalvis, va transferir al  seu nou compte de Banco de  Madrid 1.072.767,92 euros. L'informe sobre la petita dels Pujol Ferrusola afegeix una dada com a mínim curiosa perquè la tinguessin en compte els seus companys del Banco de Madrid: «El 2007 es va afiliar a la plataforma secessionista Sobirania i Progrés promoguda per ERC».

Pere Pujol Ferrusola és l'únic que segons la documentació va regularitzar al juliol tots els fons que va heretar del seu avi i va guardar sense tocar durant anys a Andorra: 701.341,39 euros.