INFORME DE TRANSPARÈNCIA INTERNACIONAL

Catalunya, el País Basc i Castella i Lleó lideren el rànquing de transparència

La Comunitat de Madrid i Múrcia són les autonomies que obtenen més mala nota

1
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / Madrid

Catalunya aconsegueix un excel·lent, empatada a 100 punts amb el País Basc Castella i Lleó, en l'índex de transparència de les comunitats autònomes, presentat aquest dijous al matí a Madrid per l'organització Transparència Internacional. Les notes són especialment bones i superen la mitjana de les 17 autonomies, que està situada en 88,6 punts. L'anàlisi observa 80 indicadors diferents i avalua el nivell de transparència en àmbits com la informació sobre els càrrecs electes, la informació al ciutadà, les dades comptables i pressupostàries, les contractacions de serveis i altres aspectes recollits a les webs de les institucions autonòmiques. En el cas de Catalunya, obté 100 punts en totes les categories analitzades.

En aquesta edició, les comunitats que reben més mala nota són Madrid (65 punts), Múrcia (79) i les Canàries (80). "Creiem que la transparència és l'antídot contra la corrupció i amb aquest premi, que és simbòlic, volem reconèixer el treball de les comunitats", ha afirmat Jesús Sánchez Lambás, director de l'Institut Ortega y Gasset.

"Les tres guanyadores no només compleixen amb el que fixa la llei, sinó que van més enllà. No és fruit de l'atzar, sinó d'un treball permanent per intentar ser permanents, i és important perquè a llarg termini la transparència redueix la corrupció", ha explicat Manuel Villoria, catedràtic en ciència política.

Media millorada

Notícies relacionades

Al marge dels resultats guanyadors, l'important és que les autonomies han millorat respecte a anteriors exàmens, ja que la mitjana ha passat del 71,5 el 2010 al 88,6 actual. El president de l'oenagé a EspanyaJesús Lizcano, ha subratllat que les tres autonomies que aconsegueixen un excel·lent pertanyen a governs de diferent signe polític. També ha posat en relleu que l'important és que aquest compromís de transparència s'assumeixi per convicció, i no per por de ser sancionats.

L'apartat on les autonomies aconsegueixen més mala nota és el de transparència en finances, amb una mitjana de 76 punts. "No ens enganyem, l'aspecte menys transparent segueix sent el financer", ha reconegut Sánchez Lambás.