RONDA DE PRESENTACIÓ DELS NOUS REIS ALS PAÏSOS VEÏNS

La primera etapa, Lisboa

Felip VI anima Portugal a lluitar junts contra la «inacceptable» taxa d'atur dels dos països

Brindis 8 Els reis Felip i Letizia amb el president portuguès, Aníbal Cavaco Silva, i la seva dona.

Brindis 8 Els reis Felip i Letizia amb el president portuguès, Aníbal Cavaco Silva, i la seva dona. / AFP / POOL / JOSE SENA GOULAO

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS
LISBOA ENVIADA ESPECIAL

Els nous Reis van iniciar ahir a Portugal la ronda de presentació pels països veïns amb una visita contra rellotge que amb prou feines va durar vuit hores. En aquest temps van visitar la seu de la Presidència, la del Govern, l'Assemblea parlamentària i el Palau de Queluz, on van dinar amb un centenar de polítics, empresaris i representants de la vida social i cultural de Portugal. Des de la cantant de fados Carminho fins a l'empresari Vasco Pereira Coutihno i la seva dona, amics íntims de Felip i Letizia, van estar entre els convidats que van conversar amb els Reis en una sobretaula que es va allargar una hora, el doble del previst.

En el brindis del dinar, Felip va pronunciar un petit discurs en què va ressaltar la «inacceptable» taxa de desocupació que pateixen els dos països i va demanar al president de la República, Aníbal Cavaco Silva, que va exercir d'amfitrió, que els dos governs segueixin col·laborant per superar aquest «repte col·lectiu». Segons les últimes dades d'Eurostat, la desocupació a l'eurozona va arribar al maig a l'11,6% de mitjana, una xifra alta, però molt llunyana de la d'Espanya, que ostenta el segon lloc del rànquing, amb el 25,1%, i la de Portugal, també a la part alta de la taula, amb el 14,3%.

El paper actiu de Letizia

El Rei va valorar el «coratge, esforç i sacrifici» amb què els espanyols i els portuguesos estan afrontant aquesta etapa de dificultats i es va mostrar optimista en la superació de la crisi. «No tinc dubte que ho aconseguirem», va afirmar. Felip també va agrair l'hospitalitat amb què el poble lusità va acollir el seu avi Joan de Borbó durant el seu exili a Estoril i va recordar «la intensa relació» dels seus pares amb Portugal.

Abans del dinar, al palau de Belem, Felip va mantenir una reunió de treball amb Cavaco Silva, en què van abordar la col·laboració dels dos països a la Unió Europea, a Iberoamèrica i en la gestió dels problemes transfronterers.

Notícies relacionades

En paral·lel, la Reina es va entrevistar amb la primera dama, Maria Cavaco Silva, i la presidenta de la Federació de Malalties Rares de Portugal (Fedra), Paula Brito, a qui va rebre en audiència recentment. Durant els seus anys de Princesa d'Astúries, es va bolcar en aquest tipus de malalties, però aquesta reunió, que va realitzar en paral·lel a la dels caps d'Estat, demostra que vol un paper actiu com a Reina i aprofitar els viatges en què acompanyi Felip per desenvolupar la seva pròpia agenda.

L'objectiu de la Zarzuela és que el cap de l'Estat visiti també el Mar­roc (el pròxim dia 14) i França (a finals de mes), per completar aquesta ronda protocol·lària després de la pujada al tron.