El director de l'Ertzaintza reclama el replegament de les forces de seguretat de l'Estat a Euskadi

Gabirondo denuncia que les forces espanyoles han fet fracassar investigacions de la policia basca

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / Sant Sebastià

El director de l'ErtzaintzaGervasio Gabirondo, ha reclamat aquest dimecres la reducció del nombre d'efectius que tenen desplegats a Euskadi les forces i cossos de seguretat de l'Estat. En una compareixença al Parlament basc, ha denunciat que "interfereixen" en el treball de la policia basca fins al punt de fer fracassar algunes investigacions.

Gabirondo ha participat en la ponència que estudia les duplicitats administratives a la comunitat autònoma. En la seva compareixença posterior davant els mitjans, ha expressat que el Govern basc desconeix quants membres de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia estan desplegats actualment al seu territori. De la mateixa manera, ha reclamat que la Junta de Seguretat del País Basc, òrgan paritari dels dos governs, estableixi quines competències té cada policia i quants agents són necessaris perquè cada cos desenvolupi les seves atribucions.

Fa tot just un any, el Parlament de Vitòria, amb els vots de PNB i EH Bildu, va reclamar l'"adequació" dels efectius de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil desplegats a Euskadi, davant la nova fase sorgida amb el final de la violència d'ETA. El text aprovat sol·licitava que ajustessin les seves funcions al seu "estricte àmbit competencial", d'acord amb el que estableix l'Estatut d'Autonomia.

Notícies relacionades

Més recentment, el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va declarar al març en una visita a Euskadi que el Govern central no té previst cap replegament fins a la dissolució definitiva de ETA.

Les seves paraules van ser criticades immediatament pel portaveu de l'Executiu autonòmic, Josu Erkoreka, que va considerar "desproporcionada" la presència de les forces de seguretat de l'Estat al territori basc. Vitòria i Madrid no es posen d'acord sobre el nombre de policies nacionals i guàrdies civils desplegats a Euskadi. Erkoreka va assegurar que rondaven els 8.000 efectius, mentre que el Ministeri de l'Interior va replicar que eren 4.230 el 31 de gener d'aquest any.