Fainé espera que Felip VI ajudi a un "gran acord" entre Catalunya i Espanya

El president del grup La Caixa aposta per "una gran negociació" i confia que l'entesa permetrà a Catalunya no perdre "ser a Europa"

Els Prínceps saluden el president del grup La Caixa, Isidre Fainé, el passat dia 10, al Palau Reial de Madrid.

Els Prínceps saluden el president del grup La Caixa, Isidre Fainé, el passat dia 10, al Palau Reial de Madrid. / J. J. GUILLÉN (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El president del grup La CaixaIsidre Fainé, ha advocat aquest dilluns per una "gran negociació" entre Catalunya i Espanya que doni lloc a un "gran acord" que sigui "bo" per a les dues parts, i ha confiat que el nou rei, Felip VI, sigui "una ajuda més" per aconseguir aquesta entesa.

En la presentació d'una col·lecció de biografies sobre grans empresaris catalans, Fainé ha comentat, a preguntes de la periodista Helena Garcia Melero --que conduïa l'acte--, que sempre ha entès que hi ha d'haver "una gran negociació" que permeti arribar a aquest "gran acord", i ha insistit que aquest acord ha de permetre que Catalunya "no perdi ser a Europa". "No voldria anar enlloc més que no sigui Europa", ha assegurat Fainé.

Sobre el paper del futur rei Felip VI, el president del grup La Caixa ha destacat la seva preparació per assumir aquest repte i ha afegit: "Confio que ell també serà un ajuda més" [en el diàleg entre Catalunya i Espanya].

Analitzar detalls i matisos abans de decidir

El màxim responsable del grup La Caixa també ha confiat que la negociació entre Catalunya i Espanya "no trenqui coses substancials", i ha recordat la importància d'analitzar tots els detalls i els matisos abans d'adoptar una postura o una altra.

Pel que fa a la crisi, ha comentat que Espanya està superant a poc a poc aquesta situació, i s'ha mostrat esperançat sobre el futur dels joves. No obstant, ha assegurat que potser s'haurien d'acostumar, en l'actual situació, "en comptes de treballar per un sou fix, potser a cobrar la meitat i a tenir un variable".

Fainé ha celebrat les mesures posades en marxa recentment pel Banc Central Europeu, amb uns efectes positius que augura que s'aniran notant progressivament.

Recuperar la "cultura de l'esforç"

Durant l'acte, el president del grup La Caixa també ha opinat que "falta cultura de l'esforç" a Catalunya, i ha cridat a recuperar aquest actiu. En aquesta línia, s'ha referit al fitxatge de Neymar al Futbol Club Barcelona per subratllar la importància que jugadors tan joves pels quals es paga tant tinguin un tutor que els marqui una agenda i un programa de treball.

Notícies relacionades

La presentació d'aquesta col·lecció de biografies sobre líders empresarials catalans ha reunit els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i José Montilla, així com destacats empresaris com el president de Gas Natural, Salvador Gabarró.

També hi ha anat un nombrós grup de dirigents i exdirigents del PSC, entre ells Miquel Iceta, que aquest mateix dilluns ha avançat que aspira a la primera secretaria del partit, així com el conseller de CulturaFerran Mascarell, i el diputat de CiU Oriol Pujol, entre altres.