REVISTA DE PREMSA

Del càstig històric al bipartidisme a l'escolta Europa, Catalunya vol votar

La premsa madrilenya reconeix a l'una el cop al PP i el PSOE mentre que la barcelonina mira a Europa i constata que ERC bat CiU

6
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS / Barcelona

El resultat de les eleccions europees del 25-M a Espanya ha tornat a burlar els treballs demoscòpics previs en general, accentuant les tendències que s'apuntaven. I les monogràfiques portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui ho reflecteixen. A la capital del regne el focus dels titulars d''El País', 'El Mundo', 'Abc' i 'La Razón' es posa en el càstig històric o toc d'atenció --segons qui-- al bipartidisme de PP PSOE i en la pírrica victòria de Rajoy sobre Rubalcaba.

A la capital del Principat, els sobiranistes 'Ara' i 'El Punt Avui' demanen a Europa que entengui que creix la majoria d'electors dels partits que aposten pel dret a decidir (ERCCiU i ICV-EUiA), 'La Vanguardia' posa l'accent en l'auge euroescèptic a la resta d'Europa, i EL PERIÓDICO, en què ERC bat CiU a més del cop al bipartidisme a Espanya.

Editorials de Madrid

La primera edició d''El País' titulava amb el terratrèmol polític a França i sense fer cap reflexió editorial sobre les eleccions. Després va presentar a la web la portada de la segona edició: "Guanya el PP, perd el bipartidisme".

'El Mundo' posa el focus en l'històric càstig al PP i PSOE. L'editorial es titula "PP i PSOE han de reaccionar ja davant aquest toc d'atenció al bipartidisme", i els insta que, davant el fracàs de la seva gestió, "propiciïn de veritat el moviment de regeneració democràtica que necessita Espanya. Com més triguin PP i PSOE a emprendre aquest procés, més desencant continuaran generant". El segon editorial apel·la el conjunt de la Unió: "Els europeistes no poden permetre que els extremistes trenquin la UE".

'Abc' és l'únic que titula en solitari amb la victòria del PP, encara que admet que també resulta castigat. L'editorial ofereix aquests titulars: "Les urnes avisen Rajoy, enfonsen Rubalcaba i convulsionen Europa. Al PP, el fiasco del PSOE no li pot fer oblidar que necessita recuperar el seu electorat tradicional amb una acció de govern coherent amb el seu programa i la seva identitat". I un destacat remata: "La clara fragmentació del vot d'esquerra --amb especial menció a Podem-- és directament atribuïble a la pèrdua de pes polític del PSOE en aquest sector ideològic".

'La Razón' destaca també el toc d'atenció al bipartidisme, però l'editorial torna a honrar l'acreditada vocació mariana del diari: "El PP aguanta la crisi", és el seu títol. El subtítol destaca que els de "Rajoy i Merkel són els únics governs conservadors en exercici que han guanyat".

Editorials de Barcelona

L'editorial d''Ara' accentua el missatge de la seva portada, que apel·la a Brussel·les dient-li: Volem votar ('We want to vote'). Els seus titulars diuen així: "Victòria incontestable del dret a decidir. Davant l'avanç de la ultradreta a Europa, Catalunya llança un missatge europeista i democràtic". En idèntica sintonia va l'editorial 'El Punt Avui': "Primera prova superada", es titula per exalçar que "Catalunya hagi fet sentir la seva determinació nacional i el seu esperit democràtic" en un context espanyol enrarit amb la seva política de vol gallinaci on la fragmentació política és més fruit del descontentament que dels projectes en positiu.

El de 'La Vanguardia' és doble. Es titula "Un vot de protesta recorre Europa" i comença per la resta de la UE. Segueix amb Espanya, tot i que no aborda directament el tema del bipartidisme, constata que ha guanyat Rajoy, que el PSOE no ha salvat els mobles i que la compartimentació electoral potser ha arribat per quedar-se. I acaba a Catalunya, on pren nota que el 'sorpasso' d'ERC "ha estat dolorós" per a CiU, però que Mas manté el rumb, per acabar que en el nou escenari polític català "cap força té prou hegemonia per encarar en solitari els reptes" que queden a curt termini.

El missatge editorial d'EL PERIÓDICO es ressalta en aquests titulars: "La sacsejada del 25-M. El resultat a Catalunya fa més necessari que el Govern s'obri al diàleg per frenar el distanciament. La victòria de Rajoy li permet guanyar temps fins a les legislatives i el PSOE necessita una renovació inajornable".

Titulars de les portades

El País: "Guanya el PP, perd el bipartidisme. Per primera vegada, socialistes i populars no arriben junts al 50% del vot. Podem irromp com a quarta força amb cinc escons, un per sota d'IU"; "Terratrèmol polític a Europa"; "Ucraïna elegeix president i guanya legitimitat davant Rússia"; "El Papa convida els presidents israelià i palestí a parlar al Vaticà".

El Mundo: "Càstig històric a PP i PSOE: perden cinc milions de vots. Els dos grans partits es desplomen del 80% al 49% i perden 17 escons: 8 els populars i 9 els socialistes. Sorprenent irrupció de Podem, que amb 5 escons se situa com a quarta força darrere Izquierda Unida (6). ERC guanya en vots CiU a Catalunya i suma 2 diputats, però la coalició de Mas amb PNB i CC conserva 3 escons"; "Le Pen lidera l'avanç dels euròfobs amb el seu 25% a França"; "El PPE venç però haurà de pactar amb els socialistes".

Abc: "El PP guanya amb càstig. El bipartidisme es debilita i creix l'esquerra extrema. Arias Cañete s'imposa per dos escons a un PSOE que cau més que el partit al Govern. Rajoy, Merkel i Renzi, els únics líders en el poder que han obtingut l'aval de les urnes. ERC supera CiU a Catalunya per primera vegada en unes eleccions"; "Juncker esgrimeix el seu triomf davant Schultz per presidir la Comissió".

La Razón: "Toc d'atenció al bipartidisme. Rajoy és l'únic líder en el poder, amb Merkel, que es revalida en als europees. L'esquerra fagocita el PSOE: IU i Podem es queden només a tres escons de Rubalcaba. ERC s'avança i sentencia Mas. Europa es radicalitza".

Ara: “Missatge a Brussel·les: We want to vote. La participació creix més de 10 punts a Catalunya i se situa en el 47,6%, per sobre de l’espanyola i de la mitjana europea”; “61%: victòria incontestable dels partits favorables al dret a decidir: ERC, CiU, ICV i Podem”; “23,7%: ERC obté un primer lloc històric per davant de CiU (21,9%) i guanya a les grans ciutats; “14,3%: El PSC perd més de 20 punts, cau al tercer lloc i només tindrà un eurodiputat”; “Europa: L’extrema dreta s’imposa a França i creix arreu, mentre el PPE guanya a la baixa”; “Espanya: El PP s’imposa però no arriba al 50% de vots amb el PSOE, i Podem obté 5 eurodiputats”

El Punt Avui: “Escolta, Europa. Els resultats donen una clara empenta al 9-N. Els republicans pugen 14 punts i guanyen a Catalunya. CiU aguanta: Els socialistes perden 21,6 punts, que fan créixer ERC. ICV és la quarta força, davant del PP, que perd vuit punts. Espanya: Guanya el PP al davant del PSOE i sorgeix Podem. Europa: Important avanç de la ultradreta”.

Notícies relacionades

La Vanguardia: “Sisme a Europa. Valls, primer ministre francès, resumeix la irrupció de partits euroescèptics com un terratrèmol”; “El PP aguanta millor que el PSOE el naufragi”; “ERC capitalitza l'ímpetu sobiranista i relega CiU”; “Només Merkel i Renzi resisteixen davant l'auge de l'extremisme”.

EL PERIÓDICO: "Esquerra bat CiU. El sobiranisme suma el 55% dels vots i el PSC registra el seu mínim històric"; "Cop al bipartidisme. El PP guanya una altra vegada al PSOE, però tots dos retrocedeixen davant l'augment dels minoritaris. La desfeta socialista precipita les primàries i la marxa de Rubalcaba"; "La dreta s'imposa malgrat l'auge dels populistes".