El ponent de CiU en la llei de les ITV nega pressions d'Oriol Pujol

Dos exalts càrrecs del tripartit neguen tractes amb un mediador de qui els investigadors sospiten que estava a sou de la trama corrupta

2
Es llegeix en minuts

El delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, que va ser ponent de CiU en la tramitació de la llei de seguretat industrial del 2008, ha negat aquest dijous haver rebut pressions per part d'Oriol Pujol per introduir esmenes favorables als interessos de la suposada trama corrupta de les ITV.

Segons han informat fonts judicials, Casadesús ha comparegut com a testimoni, durant prop d'una hora i mitja, davant el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha imputat el diputat de CiU Oriol Pujol per suborn, per cobrar suposadament de la trama corrupta per defensar els seus interessos en la tramitació de la llei de seguretat industrial.

Davant el jutge, Casadesús ha assegurat que quan el 2008 va ser portaveu del grup de CiU en la tramitació de la citada llei no es va sentir pressionat en cap moment per Pujol, que, segons sosté la fiscalia, va cobrar prop de 40.000 euros --a través d'un pagament a una empresa de la seva dona--, de part de la trama corrupta de les ITV per defensar els seus interessos.

Casadesús ha explicat que en aquella llei CiU va defensar, com havia fet històricament, que s'establís una quota màxima de mercat en el sector de les ITV del 35%, inferior fins i tot a la del 40% que pretenien, segons la fiscalia, els empresaris imputats en la causa. El ponent de CiU ha recordat que el seu partit sempre va apostar per una quota del 35%, com ja va fer l'any 2000 amb la llei de centres comercials.

A més, ha justificat que Oriol Pujol l'acompanyés en algunes reunions amb els responsables del tripartit que tramitaven la llei --l'exsecretari general d'Indústria Antoni Soy i l'exsubdirector general de seguretat industrial Albert Roig--, ja que entén que era la seva obligació com a portaveu parlamentari de CiU --que llavors estava en l'oposició--.

Altres declaracions

Soy i Roig també han comparegut aquest dijous davant el jutge. Tots dos han negat que tractessin amb el mediador Joan Martí Arjona, presumptament a sou dels empresaris de la trama de les ITV per influir en el govern català en la tramitació de la llei de seguretat industrial.

Notícies relacionades

Els dos testimonis han admès que van mantenir contactes i reunions amb operadors del sector, com és habitual, de cara a la tramitació de la llei, però que no van rebre pressions d'aquests ni indicacions de Josep Huguet --conseller d'Indústria en l'època-- perquè afavorís els seus interessos.

Roig ja va declarar com a testimoni davant el jutge del TSJC en els inicis de la causa, quan Oriol Pujol estava imputat només per tràfic d'influències, i va explicar que el 2011 el van cessar a la conselleria d'Empresa per rellevar-lo per Isidre Masalles, que va estar imputat en el cas, per ser considerat la cara del tripartit en el pla de les ITV. Dels correus i converses intervinguts, es desprèn que els presumptes membres de la trama consideraven Albert Roig una persona no obedient.

Temes:

Cas ITV