El Suprem condemna el jutge de les ITV a dos anys d'inhabilitació

Considera provat que el magistrat va assessorar sobre qüestions judicials una empresa del sector

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / Madrid

El Tribunal Suprem ha condemnat aquest dimecres el jutge Joaquín José Ortiz Blasco, expresident de la secció cinquena de la sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a dos anys de suspensió de feina o càrrec públic i una multa de 13.500 euros per considerar provat que el magistrat va assessorar dos empresaris que concorrien a la concessió d'estacions d'ITV a Barcelona.

Segons l'alt tribunal, el magistrat va cometre un delicte de negociacions i activitats prohibides als funcionaris i d'abús en l'exercici de la funció pública. La sentència conclou que Ortiz va assessorar "de forma permanent" Certio ITV en assumptes en què havia d'intervenir per raó del seu càrrec, ja que va aconsellar en la matèria sobre la qual versaven els recursos contenciosos administratius que havien de ser resolts al tribunal que presidia.

Així, entre les irregularitats que va cometre, el Suprem relata l'intercanvi d'informació sobre determinades actuacions judicials relacionades amb els recursos esmentats, l'enviament d'un model al qual ajustar la presentació d'un dels recursos o l'organització de reunions i trobades amb les lletrades de la Generalitat.

Jubilació al maig

Notícies relacionades

"Valorada en el seu conjunt, i tenint en compte la seva prolongació en el temps, la seva naturalesa i els actes en què es va materialitzar", l'actuació del jutge va comprometre "sens dubte la seva imparcialitat i objectivitat, ja que estava destinada a afavorir els interessos d'una de les parts en litigi, Certio ITV, la qual precisament per això va comptar amb el suport del president del Tribunal", sentencia el Suprem.

Cal recordar que després de sortir a la llum les irregularitats comeses en el 'cas ITV', Ortiz va demanar el trasllat i va ser destinat al Registre Central de Madrid, on té previst jubilar-se aquest mes de maig.

Temes:

Cas ITV