Entrevista amb el Candidat del PSC a les eleccions europees

Javi López: «El PSC defensarà davant la UE una consulta viable»

4
Es llegeix en minuts
JOSE RICO
BARCELONA

El PSC ha apostat per un relleu generacional en el seu cartell europeu. Maria Badia, de 66 anys, ha deixat pas a Javi López, de 29. És el primer cap de llista socialista escollit en primàries, en aquest cas internes, en moltes dècades.

-Amb un Consell de la UE dirigit majoritàriament per governs de dretes, ¿de quin marge disposarà el nou Parlament per canviar les polítiques d'austeritat?

-Serà el Parlament més poderós de la història perquè tindrà la capacitat d'escollir el nou president de la Comissió Europea. Si els socialistes som capaços de construir una majoria alternativa potent, podem capgirar les actuals polítiques econòmiques i socials.

-Vostès donen suport a Martin Schulz per presidir la Comissió Europea. ¿Un socialdemòcrata alemany amb un partit que governa amb Angela Merkel podrà realment revertir els plans d'austeritat?

-Schulz representa la voluntat d'esmenar les polítiques d'austeritat i una aposta clara pel creixement econòmic, sobretot al sud d'Europa. Merkel es trobarà en una situació molt incòmoda si el president de la Comissió és del mateix partit que el pot fer caure del Govern alemany l'endemà de les eleccions.

-El pot fer caure o pot avalar les seves polítiques.

-Del que no hi ha dubte és que pot influir. Els socialdemòcrates podem ser els que més influïm a Alemanya i a Europa després de les eleccions. S'ha de recordar que l'altra opció per presidir la Comissió és Jean-Claude Juncker, el candidat de la dreta que ha estat el braç executor dels rescats a la UE.

-¿Veurem el senyor Schulz fent campanya a Catalunya?

-Això esperem. Catalunya és una peça clau en aquestes eleccions i els partits socialistes europeus en són molt conscients.

-Una part de l'esquerra creu que, més que austeritat, el que ha aplicat la UE és un austericidi. ¿Ho comparteix?

-Les polítiques han estat absolutament contraproduents i s'han demostrat injustes i ineficaces. Han creat un atur massiu que ha enfonsat les economies del sud d'Europa. I s'han aplicat perquè la correlació de forces a la UE en l'última dècada ha estat clarament de dretes: la majoria de governs, la majoria de l'Eurocambra i el senyor Durao Barroso al capdavant de la Comissió. Ara tenim l'oportunitat de revertir tot això.

-Però els socialistes també han retallat allà on han governat: França, Portugal, Grècia…

-Els socialistes s'han topat amb les autolimitacions que ha imposat la Unió Europea i els governs nacionals. Tots els governs han tingut els mateixos problemes.

-¿Què ha fet malament l'esquerra perquè moviments populistes, com el Front Nacional francès, puguin triomfar en aquestes eleccions?

-Les enquestes ens diuen ara mateix que el Grup Socialista pot pujar en escons i el Grup Popular pot patir una forta caiguda, cosa que deixa molt disputada la presidència de la Comissió Europea. Desgraciadament, és cert que la pitjor de les Europes puja en forma de populisme i extrema dreta. Davant d'això, s'haurà de culpar la tecnocràcia que tantes vegades ha negat que existís una alternativa a unes polítiques que han creat grans desigualtats, alimentant els bocs expiatoris i les solucions miraculoses a problemes molt complexos.

-¿El PSC portarà el dret a decidir en el seu programa europeu? ¿Ho defensarà a l'Eurocambra?

-Nosaltres volem una consulta viable i la defensarem en totes les institucions. Jo exerciré de socialista català per construir una majoria alternativa al Parlament Europeu, per rescatar l'Europa social i per defensar que es pugui fer una consulta.

-La seva predecessora, Maria Badia, solia fer-se fotos amb els eurodiputats de CiU, ERC i ICV en alguns temes. ¿Amb vostè en veurem tantes?

-Jo defensaré la meva posició i seran benvinguts tots els que la comparteixin. En els últims anys s'han defensat moltes coses conjuntament, l'última de les quals és el Pla Hidrològic Nacional. A mi no m'incomoden aquestes fotos, però la foto que més vull és la del Grup Parlamentari Socialista fent president Martin Schulz.

-¿Tem que la consulta monopolitzi i polaritzi la campanya?

-Nosaltres no ens girarem d'esquena a cap debat i aquest és un debat viu al nostre país. Dit això, aquestes eleccions dirimiran si volem un gir a l'esquerra o seguir amb les polítiques de dretes. Aquesta serà la decisió central de les eleccions, respectant i convivint amb la resta de debats.

-Les europees poden ser un punt d'inflexió per al PSOE si guanya al PP. Però a Catalunya els sondejos no donen treva al PSC.

-Jo vull que les eleccions siguin un punt d'inflexió per a Europa. Si construïm una majoria suficient, seran un punt d'inflexió. També és veritat que, a Espanya, la lectura serà si Mariano Rajoy i les seves polítiques guanyen o perden aquestes eleccions. Serà una qüestió capital.

-A Catalunya hi haurà una altra lectura: si creix o no la majoria sobiranista.

-Es faran lectures de tota mena, però la més rellevant serà si la política europea i les respostes a la crisi giren cap a l'esquerra. O som un continent on compartim el color dels bitllets, o som un continent on compartim dignitat.

-Vostè va ser escollit candidat en unes primàries internes que només van mobilitzar el 9% de l'electorat. ¿Com ho explica?

-Eren les primeres primàries del PSC en molt temps i van votar 8.000 persones, que van representar el 30% de la militància. És un percentatge similar al d'altres partits que han fet primàries a Europa i, en tot cas, no hi ha cap candidat de cap partit en cap elecció a Catalunya, inclosos els candidats a presidents de la Generalitat, que hagin estat escollits per un cens de 8.000 persones.

Notícies relacionades

-La candidata derrotada ha denunciat «tupinada» en la votació.

-Aquesta candidata ha deixat el partit i no consta cap queixa formal. Vam tenir un debat viu dins del partit i el vot de la gent és el que compta.