"Li dic al president..."

Cospedal apunta que Rajoy parlarà en el debat però després deixa la seva participació en l'aire

El Congrés rebutjarà demà la consulta amb contínues al·lusions a Mas tot i la seva absència

El president del Govern central, Mariano Rajoy, aplaudit pels assistents a la convenció intermunicipal del PP, celebrada dissabte a València.

El president del Govern central, Mariano Rajoy, aplaudit pels assistents a la convenció intermunicipal del PP, celebrada dissabte a València. / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / PATRICIA MARTÍN / Madrid

Tret de sorpresa d'última hora, l'esdeveniment polític de la setmana serà el ple que se celebrarà demà al Congrés, en el qual la majoria de l'arc parlamentari dirà «no» (tot i que serà un «no dialogat», insisteixen des de l'Executiu central) a la sol·licitud de la Cambra catalana que se li transfereixi, a través de l'article 150.2 de la Constitució, la competència per poder convocar una consulta sobiranista. El debat, que es promet rotund en el fons i exquisit en les formes -els partits majoritaris han demanat prudència als seus diputats per evitar aldarulls- ja és qualificat d'històric per alguns. La número dos del PP, María Dolores de Cospedal, va apuntar ahir que serà el mateix Mariano Rajoy qui defensarà a la Cambra baixa que la sobirania «és de tots». Hores després, però, la secretària general dels populars va fer marxa enrere i va matisar que el president defensarà aquesta tesi «sigui ell o no qui hi intervingui».

La sessió començarà a les quatre de la tarda amb la lectura d'un document del Govern central que rebutja el referèndum per inconstitucional. A continuació parlaran els elegits per defensar la posició del Parlament: Jordi Turull per CiU; Marta Rovira per ERC i Joan Herrera per ICV-EUiA. D'ells se n'esperen, amb tons i intensitats diferents, apel·lacions al respecte a la democràcia, al dret a decidir i al diàleg amb l'Estat per fer possible la consulta.

"CORTESIA I PEDAGOGIA"

Per part de la Generalitat hi haurà dos testimonis, el conseller de Presidència, Francesc Homs, i el titular d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí. I també hi haurà un absent. El gran absent: el president Artur Mas, que ha optat per no desplaçar-se a Madrid per escoltar els arguments amb què una gran part dels parlamentaris de les Corts pretenen tancar la porta, «amb cortesia i pedagogia», afirmen des del PP, a un referèndum català. Com el 2005 van fer amb Euskadi, encara que, llavors sí, cara a cara amb qui era 'lehendakari', Juan José Ibarretxe, que va sortir del Congrés amb 313 nos i directe cap a unes eleccions que van acabar amb la seva carrera política i van fer fora el PNB del poder durant uns anys.

Encara que no hi sigui Mas a la Cambra baixa, ell serà protagonista i destinatari de tots els missatges que, contra el desafiament independentista, es llancin des de la madrilenya carrera de San Jerónimo. O sigui, que serà el debat del «jo li dic al president...».

Són molts i variats els grups parlamentaris que han criticat la decisió de Mas de «no donar la cara» a les Corts espanyoles. Fins a última hora han mirat de desafiar el líder de CiU perquè canviés d'opinió. També el Govern i el PP, que atribueixen al màxim responsable de la Generalitat el fet de no haver-se pres seriosament un debat que tindrà tanta transcendència nacional i internacional. «Si ells ho veuen com un tràmit, nosaltres sí que ens ho prendrem seriosament», apunten fonts populars. També els socialistes s'han queixat de l'actitud de Mas, inclòs el líder del PSC, Pere Navarro, que sí que té previst seguir el debat des de la tribuna de convidats.

Partint d'aquesta anàlisi, és d'esperar que tant Rajoy com Alfredo Pérez Rubalcaba siguin els que, en nom de l'Executiu i del principal partit de l'oposició, expliquin les seves posicions, coincidents en el rebuig a la consulta però diferents pel que fa a la manera d'abordar la crisi amb Catalunya. El Govern i el PSOE mantenen el misteri, però la relliscada d'ahir de Cospedal serveix per decantar més les apostes a favor que Rajoy prendrà la paraula. Si és així, és més que probable que Rubalcaba el secundi.

FEDERALISME COM A SORTIDA

Notícies relacionades

Pel que fa al contingut dels seus discursos, el Govern central argumentarà el seu rebuig a la consulta escudant-se en la Carta Magna (i la sentència del Tribunal Constitucional sobre la declaració sobiranista del Parlament), alhora que apel·larà als llaços d'unió amb Catalunya, als sentiments i els anys d'història en comú, a més del diàleg sobre temes «realistes». Això és, una adaptació a l'espanyola del concepte 'better together' (millor units) amb què els britànics fan front al desafiament independentista escocès.

S'esperen crides al diàleg des de gairebé totes les bancades, també la socialista. No obstant, el plat fort del PSOE serà alertar contra les aventures secessionistes tant com contra l'immobilisme i, en consonància amb el PSC, oferir una reforma constitucional en clau federal com a sortida.