L'APOSTA PER L'ESTAT PROPI

El Parlament designa Turull, Rovira i Herrera per defensar la consulta al Congrés

El PSC s'absté i el PPC i Ciutadans avisen Mas que haurà d'acatar el 'no' de la Cambra baixa

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / Barcelona

El Parlament ha aprovat aquest dimecres, per 84 vots a favor, 16 en contra i 31 abstencions, la designació dels tres diputats que defensaran al Congrés la sol·licitud de la delegació a la Generalitat de la competència per convocar el referèndum sobiranistaJordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV-EUiA). El debat se celebrarà el 8 d'abril vinent i és previsible que la petició sigui rebutjada amb els vots, entre altres, de PP PSOE.

El diputat d'ERC Lluís Salvadó ha afirmat que la "terna plural" que defensarà la consulta a Madrid representarà el "clam" de la societat catalana i donarà una "lliçó de democràcia". Dolors Camats (ICV) ha reivindicat que els tres diputats seran la veu de la "majoria política" del Parlament i dels catalans. I Pere Vila (CiU) ha assegurat que la proposició de llei a favor de la consulta "és un exercici de democràcia".

El portaveu parlamentari del PSCMaurici Lucena, ha censurat que el president de la Generalitat, Artur Mas, hagi insinuat una "amenaça velada" a l'assegurar, en la sessió de control, que estarà "molt atent" a les posicions de cada partit al Congrés. Santi Rodríguez (PPC) ha lamentat que Mas no defensi en persona el referèndum i ha advertit que la votació serà "la resposta democràtica" de les Corts al procés sobiranista català.

No saltar-se la llei

El líder de CiutadansAlbert Rivera, també s'ha preguntat per què Mas "té por" de participar en el debat a Madrid, i ha alertat que a Catalunya hi ha un 40% de ciutadans que volen seguir formant part de Espanya. Tant el PPC com Ciutadans han advertit Mas que haurà d'acatar el resultat de la votació del Congrés perquè, contràriament, s'estarà "saltant la llei".

Notícies relacionades

Turull, Rovira i Herrera hauran de defensar la proposició de llei que el Parlament va ratificar el 16 de gener passat per 87 vots a favor (CiU, ERC, ICV-EUiA i els diputats del PSC Joan Ignasi ElenaMarina Geli Núria Ventura), 43 en contra (els 16 diputats socialistes restants, el PPC i Ciutadans) i tres abstencions (CUP). El text planteja el traspàs de la competència en virtut de l'article 150.2 de la Constitució per "autoritzar, convocar i celebrar" el referèndum.

Els suplents

En la mateixa votació, els diputats Maria Mercè Jou (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Camats (ICV-EUiA) han estat designats suplents. A diferència de Convergència i Iniciativa, Esquerra ha renunciat que sigui el president del seu grup parlamentari, Junqueras, qui parli al Congrés. Mas també ha declinat defensar la consulta en nom del Govern i de CiU, i ni tan sols anirà a Madrid per assistir al ple.