L'APOSTA SOBIRANISTA

El Govern basc considera que el TC "no tanca cap porta"

PSE i PP consideren que els nacionalistes catalans han de prendre nota de la sentència

El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, el 18 de desembre, a Vitòria. EFE / ADRIÁN RUIZ DE HIERRO

El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, el 18 de desembre, a Vitòria. EFE / ADRIÁN RUIZ DE HIERRO

2
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / Sant Sebastià

El Govern basc considera que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que tomba la declaració de sobirania del ParlamentTribunal Constitucional Parlament "no tanca definitivament cap porta". El portaveu de l'Executiu, Josu Erkoreka, creu que ha quedat patent que dins del "marc legal i constitucional totes les aspiracions polítiques es poden encaminar, sostenir i acordar", per la qual cosa correspon ara als partits polítics arribar a acords.

El dirigent penabista ha recalcat que "seria un error pensar que aquesta sentència tanca alguna cosa" perquè "torna la pilota als representants polítics institucionals". A més, ha interpretat que el TC admet que no pot substituir els partits, i que, per contra, els emplaça "que facin els seus deures, que parlin negociïn i acordin". Per això, Erkoreka ha assegurat que el Govern central "segueix tenint un problema amb Catalunya".

Erkoreka ha recordat, a més, que Euskadi "té els seus "propis reptes" respecte a l'autogovern, en al·lusió a la ponència parlamentària sobre aquesta matèria que es posarà en marxa aquest dijous a la Cambra basca.

Per la seva part, l'eurodiputada del PNB al Parlament Europeu i candidata a la reelecció, Izaskun Bilbao, ha considerat que la resolució del Tribunal Constitucional usa un concepte "antic" de sobirania o de nacions Estat, perquè "a la Unió Europea (UE) es parla ja de sobiranies compartides".

El seu company de partit i responsable de l'àrea institucional, Koldo Mediavilla, ha denunciat que la sentència és "política" i "pren partit per un determinat model d'Estat de curt recorregut i escassa obertura democràtica". Mediavialla ha reivindicat la condició de subjecte polític del "poble català i del poble basc" i ha advertit que la convivència no es pot imposar "a cop de sentència" . No obstant, també ha trobat un element positiu en la sentència, ja que estima que ha consagrat el dret a decidir com "una aspiració política" que les nacions que "avui configuren l'Estat espanyol puguin reivindicar i arribar a través d'un procés ajustat a la legalitat".

Aplaudiment de PP i PSE

El secretari d'organització del PSERodolfo Ares, ha expressat el seu desig que la sentència del Constitucional serveixi perquè els nacionalistes catalans recapacitin i propiciïn el diàleg amb les institucions "de la resta d'Espanya". A més, ha recordat que el TC ha estat "clar" a l'assegurar que no es pot proclamar la sobirania de Catalunya "al marge de la societat espanyola".

Notícies relacionades

També ha recolzat la decisió judicial la portaveu del PP basc, Laura Garrido, que ha advertit que ha de ser "tinguda en compte" pels nacionalistes bascos en la ponència sobre autogovern. També ha mostrat la seva confiança que els partits catalans "tornin a la via de la legalitat".

Per la seva part, per EH Bildu la sentència de l'alt tribunal mostra que "és necessari canviar les lleis" perquè es respectin "els drets dels pobles, en aquest cas del dret del poble català, a decidir sobre el seu futur". Per a la coalició independentista, "es torna a posar sobre la taula que per un costat està la legalitat i, per un altre, la voluntat de les persones".