Comiat al pilot de la transició

«La concòrdia va ser possible»

Àvila va retre un emotiu comiat a l'expresident, les restes mortals del qual van ser dipositades a la catedral, sota una làpida que al·ludeix a l'esperit de la transició

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN
ÀVILA

Després de 48 hores gairebé ininterrompudes d'homenatges, Adolfo Suárez va ser enterrat ahir al claustre de la catedral d'Àvila, juntament amb les restes mortals de la seva dona, Amparo Illana, en una tomba que, en al·lusió al seu llegat com a pilot de la transició, conté el següent epitafi: «La concòrdia va ser possible»Tan sols els més propers a la família Suárez, així com una desena d'autoritats, encapçalades pel cap de l'Executiu central, Mariano Rajoy, van presenciar l'enterrament del primer president de la democràcia, en l'acte més íntim dels celebrats des que aquest va morir a Madrid diumenge passat.

Prèviament, el bisbe d'Àvila, Jesús García Burillo, va oficiar el funeral de corpore insepulto, al qual van assistir nombrosos representants polítics, entre ells José María Aznar o el president de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera. Com a avanç del funeral d'Estat que se celebrarà dilluns, García Burillo va exalçar el caràcter i la trajectòria de Suárez i el seu «prodigiós treball a favor de la democràcia», que va provocar, segons va subratllar el bisbe, «admiració areu del món».

«Va inaugurar un estil de convivència, respectant les posicions adversàries i buscant tenaçment el pacte, sense rancor i sense revenja», va assegurar el prelat, abans de convidar els que ostenten responsabilitats polítiques a «seguir el camí traçat» per qui va aconseguir «la reconciliació de les dues Espanyes».

El bisbe avilès no es va quedar només en els aspectes positius del seu llegat, ja que també va recordar el «patiment» que va acompanyar l'expresident en l'última etapa de la seva vida política, per l'«abandonament d'alguns dels seus col·laboradors, l'abatiment personal i la ingratitud com a resposta a la seva entrega».

L'afecte dels paisans

Centenars de ciutadans, la majoria avilesos, van abarrotar els voltants de la catedral des de primeres hores del matí, malgrat que un vent gèlid sacsejava la ciutat i que la comitiva fúnebre va arribar des de Madrid amb gairebé una hora de retard. Als congregats, molts d'ells procedents dels col·legis i instituts dels voltants, semblava no importar-los suportar les inclemències meteorològiques per poder retre homenatge a «qui tant va fer per Àvila i pels espanyols».

Notícies relacionades

Els assistents van rebre el fèretre de l'expresident amb «visques» i aplaudiments, mentre que van dedicar algun xiulet de desaprovació i crits de «fora, fora» a Rajoy, que havia arribat minuts abans.

Suárez va ser enterrat a la catedral per exprés desig de l'expresident. Poc temps després que morís la seva dona, el 2001, va remetre una carta al cabildo del temple i al llavors bisbe d'Àvila on els expressava la seva voluntat que les restes mortals descansessin allà. La seva petició va ser aprovada perquè es complien els dos requisits exigits: ser una personalitat d'especial rellevància i professar la fe catòlica. Es dóna la circumstància que la tomba de l'expresident es troba situada a pocs metres del sepulcre de l'historiador i president de la República a l'exili, Claudio Sánchez Albornoz.