ELS COMICIS DEL 25 DE MAIG

EH Bildu i el BNG concorreran junts a les europees

Després de la decisió de la CUP de no presentar-se, gallecs i bascos s'uneixen per aconseguir un europarlamentari

1
Es llegeix en minuts
AITOR UBARRETXENA / Sant Sebastià

EH Bildu i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) concorreran en coalició a les eleccions europees del 25 de maig, amb l'objectiu d'aconseguir un europarlamentari i "portar la veu dels pobles" al Parlament Europeu. Després de la decisió de la CUP de no presentar-se a aquests comicisCUP, i l'opció d'ERC de sumar-se a una candidatura exclusivament catalana, bascos i gallecs han optat per un pacte que encara es podria obrir a altres partits.

A la reunió celebrada aquest dijous a la seu de Sortu a Bilbao hi havia, per part de la força basca, els responsables dels quatre partits que integren EH Bildu: Hasier Arraiz, de Sortu; Pello Urizar, d'EARebeka Ubera, d'Aralar, i Oskar Matuted'Alternatiba. Per part del BNG hi han anat el secretari d'organització, Bieito Lobeira, i la diputada a Madrid Rosana Pérez.

Notícies relacionades

Les dues forces ja tenen designats els seus caps de llista per a les eleccions europees: Josu Juaristi, pel partit basc, i Ana Miranda, pel partit.

Dret a decidir

Al document que s'ha llegit en l'acte, en què no es detalla el possible repartiment de la presència a Brussel·les en cas d'obtenir un eurodiputat, han explicat que els eixos polítics de la candidatura són la defensa del dret a decidir dels pobles i la denúncia del model de la Unió Europea (UE), "profundament antidemocràtic, perquè no dóna veu a les nacions, adopta les seves decisions en òrgans no elegits per la ciutadania i legitima amb les seves estratègies polítiques una retallada brutal de drets socials, laborals, civils i polítics".