La majoria de catalans pensen que no hi haurà referèndum el 9-N

El 46% votaria avui per la independència, dos punts més que el desembre passat

El rebuig a l'Estat propi es manté en el 36% i recula el percentatge del 'sí-no'

3
Es llegeix en minuts
JOSE RICO
BARCELONA

Consulta no equival a independència. Els catalans semblen tenir clara la diferència entre aquests termes perquè la voluntat declarada de participar en el referèndum del 9 de novembre és superior al suport que ara mateix es manifesta a la idea d'un Estat català. Segons el Baròmetre Polític de Catalunya del GESOP, dos de cada tres ciutadans estarien disposats a votar el 9-N, si és que hi ha consulta. Perquè la majoria dels catalans segueixen sense tenir clar que el referèndum se celebri. El parèntesi que s'ha obert després del pacte de la data i la pregunta i mentre la sol·licitud de la consulta arriba al ple del Congrés ha estancat des del desembre els percentatges de suport i rebuig a la ruptura amb Espanya.

A vuit mesos de la data que van acordar la Generalitat i les forces sobiranistes, el 46,8% dels catalans opinen que el 9 de novembre no hi haurà consulta, tot i que són més d'un terç (38,4%)els que pensen que sí que se celebrarà. El 14,9% no es pronuncia sobre aquesta qüestió en un sondeig realitzat després del debat de l'estat de la nació, en què el president Mariano Rajoy va donar un altre cop de porta al referèndum i, fins i tot, a la reforma de la Constitució. L'optimisme és més gran entre els partidaris de la independència -el 53,4% assegura que hi haurà consulta- que entre els que s'hi oposen -el 60% pensa que no se celebrarà-. La divisió més accentuada es troba entre els votants de CiU: un 45,9% estima que es votarà el 9-N, però un 39,7% opina el contrari.

La intenció de vot influeix també a l'hora de decidir si s'anirà a votar en cas que el referèndum es faci realitat. El 67,3% dels entrevistats garanteixen que hi participaran i un 14,3% declara que probablement ho farà. Només l'11,5% descarta avui del tot participar en el referèndum i un 4,8% assegura que probablement s'abstindrà. Òbviament, l'electorat independentista està molt més mobilitzat. Entre els que respondrien  a les dues preguntes del referèndum, el 92% diuen que aniran a votar. Però l'abstencionisme és més gran entre els que rebutjarien la secessió i només el 53,7% donen avui per feta la seva participació.

Al desembre, tot just conèixer-se la pregunta, EL PERIÓDICO va publicar un sondeig que constatava que un 44% dels catalans votarien a favor de la independència i el 36%, en contra, amb un alt percentatge d'indecisos (19,8%). Tres mesos després, hi ha menys indecisos i aquesta baixada és directament proporcional al repunt de l'independentisme. Com en l'enquesta anterior, el percentatge d'abstencionistes, que és del 7%, s'ha exclòs a l'hora de calcular els vots de les dues preguntes per extreure el resultat final, davant la impossibilitat d'estimar el seu comportament per la falta de precedents d'aquest tipus de consulta.

En la primera pregunta -¿Vol que Catalunya sigui un Estat?-, el 53,4% escolliria la papereta del sí, davant un 31,9% que votaria no. En la segona pregunta -¿Vol que aquest Estat sigui independent?-, el 86,4% votaria  i el 8,3% votaria no. Ara bé, aquest resultat significa que, sobre el total de votants, el suport a la independència se situaria en el 46,1%. Ergo, el sí-sí guanyaria, però l'aval a la secessió no arribaria al 50% en el conjunt dels catalans. Una altra tendència que marca aquest sondeig és el descens de votants del sí-no, que englobaria els partidaris d'una tercera via federal. Han caigut tres punts en tres mesos.

Notícies relacionades

LA VARIABLE EMPRESARIAL / A falta de comprovar si la tendència es manté, en el debat independentista hi influeix un altre factor: l'opinió (més aviat reticent) de l'empresariat. Un 47,4% de catalans diuen que tenen en compte les tesis dels empresaris, però a un 44% no li importen gaire.

Aquestes tesis, per a la meitat dels enquestats, són clarament contràries a la independència de Catalunya, però un de cada quatre creu que aquest sector, al qual tots els partits polítics festegen, acabarà secundant la ruptura.