L'APOSTA SOBIRANISTA

El consell assessor de Mas defensa que una Catalunya independent milloraria la relació amb Espanya

Un informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional creu que la secessió ha de comportar uns vincles "més constructius que els actuals"

1
Es llegeix en minuts

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) defensa que una hipotètica Catalunya independent mantindria unes relacions més "estretes" amb Espanya que les que ara té com a comunitat autònoma. És la conclusió del document 'Les relacions de cooperació entre Catalunya i l'Estat espanyol', un dels quatre informes del consell, presentats aquest divendres. Els assessors del president, Artur Mas, aposten per crear un Consell Catalano-espanyol inspirat en el model del Benelux que propiciï aquestes relacions més bones o un Consell Ibèric, que inclouria Portugal i Andorra.

"El procés que podria portar que Catalunya fos independent hauria de ser una magnífica oportunitat per establir unes relacions entre Catalunya i Espanya estretes i constructives, possiblement més estretes i constructives que les actuals", ha argumentat el president del CATN, Carles Viver i Pi-Sunyer, que ha negat que el procés busqui la ruptura i ha reivindicat els lligams afectius entre els dos territoris.

"Una cosa és que el procés [sobiranista] porti a la creació d'un Estat i una altra cosa diferent és que es quedi en una posició aïllada", ha subratllat el president del Consell Assessor. Segons ha insistit, el CATN "intenta demostrar que aquest procés que pot portar a la independència no té com a finalitat trencar totes les relacions amb Espanya sinó al revés, que siguin més sòlides".

Model "viable, democràtic i necessari"

Notícies relacionades

El 'conseller' de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha tachado com "viable, democràtic, tècnicament possible i, a més, necessari" un eventual Estat català.

Pi-Sunyer ha evitat pronunciar-se sobre la pregunta de la consulta pactada per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP perquè la seva funció, ha dit, no és valorar com el Govern català aplica les recomanacions del Consell Assessor. "El que no pot fer el consell és després fiscalitzar si el Govern ha complert el que proposem. És contradictori amb la funció d'assessorament", ha assenyalat.