Anàlisi de les intervencions i iniciatives dels diputats

En l'equador de la legislatura EL PERIÓDICO monitoritza l'activitat parlamentària amb les dades de 'Què fan els diputats'

2
Es llegeix en minuts
EDUARD MARTÍN-BORREGÓN / Barcelona

Iniciatives i intervencions, aquestes són les dues accions bàsiques que pot realitzar un diputat al Congrés a part de votar. Aquesta informació està disponible a la web congreso.es, però apareix de manera individualitzada i de difícil anàlisi. L'organització 'Què fan els diputats' ha facilitat les dades processades a EL PERIÓDICO perquè les pugui analitzar en l'equador de la legislatura.

El diputat més inactiu és Alfonso Guerra que no ha fet cap intervenció ni iniciativa des que va començar la legislatura. No és la primera vegada. Guerra, l'únic diputat que ha estat en totes les legislatures, tampoc va fer cap iniciativa ni intervenció en els períodes 1993-1996 i 2008-2009. Els últims 20 anys el diputat socialista només ha tingut set intervencions. En aquesta legislatura és el president de la Comissió de Pressupostos, en les dues anteriors va presidir la Comissió Constitucional.

Ángeles Álvarez Álvarez, també del PSOE, és la diputada més activa, i ha realitzat 8.712 iniciatives i intervencions, de les quals 8.497 són preguntes escrites. Ángeles Álvarez ha fet 6.000 preguntes més que el segon de la llista, Chesús Yuste, de la Chunta Aragonesista (CHA).

La importància de les iniciatives i intervencions

Vicky Bolaños, de 'Què fan els diputats', explica que fer més iniciatives i intervencions no et fa més bon diputat.  "M'he trobat que els diputats repeteixen molt el tema en les preguntes escrites i quan un tema està en l'agenda mediàtica tots els grups fan preguntes orals en el mateix sentit". En cercles parlamentaris és coneguda l'estratègia de repetir preguntes canviant el nom de la ciutat o províncies, o que diversos diputats firmin la mateixa iniciativa per tenir més bones ràtios.

El partit menys actiu és el PP. Cada diputat ha realitzat de mitjana 58,33 iniciatives i intervencions aquesta legislatura, un fenomen habitual en el partit del Govern. Amb 128,63 iniciatives i intervencions, el segueix Amauir, el partit 'abertzale' s'absté en tots aquells temes que no afecten el País Basc.

Dos partits amb un sol diputat, CHA Compromís, són els que promedien unes mitges més altes, amb 2.782 i 951, respectivament. CHA, amb Chesús Yuste com a únic diputat, és el partit que més iniciatives ha realitzat de mitjana. ICV és la formació que de mitjana ha realitzat més intervencions, 488 de Laia Ortiz i 475 de Joan Coscubiela.

Els partits catalans

ICV és el partit català amb millor mitjana d'iniciatives i intervencions, amb 663,5 per diputat. En segona posició hi ha ERC, amb 607,33. El tercer i el quart lloc l'ocupen EUiA, coalició electoral dels verds, i CiU, amb 371 i 346. respectivament. Els dos partits amb els diputats, de mitjana, més inactius són el PSC, amb 166,75, i el PP, amb 36,45, tots dos per sota de les mitges del partit estatal.

Jorge Moragas i José Luis Ayllón són els dos diputats catalans més inactius a les Corts, ja que han realitzat 2 i 4 intervencions, respectivament. Tots dos treballen a la Moncloa des de l'inici de la legislatura. Moragas és el director del Gabinet de Mariano Rajoy, i Ayllón és el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts. Altres diputats del PP van renunciar a l'escó quan van assumir càrrecs en el Govern.

El diputat català més actiu és Pere Macias, amb 1.134 iniciatives i intervencions, especialment actiu fent preguntes escrites: 700. El diputat republicà Joan Tardà ocupa la segona posició, i completen aquest particular 'top 5' Carles Campuzano, de CiU; Laia Ortiz, d'ICV, i Alfred Bosch, d'ERC.

Què fan els diputats

Notícies relacionades

Tots les dades analitzades han estat extretes per 'Què fan els diputats', organització per a un parlament més transparent amb data 18 de desembre del 2013. Les dades han estat analitzades i visualitzades per EL PERIÓDICO.

Aquestes dades, juntament amb el resultat de les votacions i el currículum ampliat de cada diputat, estaran disponibles a la web que està ultimant l'organització. En el portal continuaran amb l'anàlisi del Congrés que actualment fan al blog Quehacenlosdiputados.net.