Rudi impulsa un projecte sobre la Corona d'Aragó contra "les falsificacions" de Catalunya

Nombroses exposicions i actes culturals reivindicaran la importància del regne aragonès en la construcció d'Espanya

2
Es llegeix en minuts
ANDREU FARRÀS / Barcelona

Luisa Fernanda Rudi, presidenta d'Aragó i destacada 'baronessa' del Partit Popular, ha trobat en l'anticatalanisme un bon filó. Si fa uns mesos es va inventar uns originals noms per denominar la llengua catalana que s'usa a la Franja, la zona que inclou les comarques aragoneses on es parlen dialectes del català, ara sembla intentar contraprogramar els actes commemoratius del tricentenari de la caiguda de Barcelona al segle XVIII organitzats per la Generalitat amb un ambiciós projecte cultural al voltant a la Corona d'Aragó.

La iniciativa del Govern aragonès, presentada aquest dimecres, compta amb una àmplia programació que es prolongarà fins al 2018 i pretén "fer un homenatge a la veritat històrica" davant els que des de "fa massa temps" s'entesten a "falsificar-la de forma deliberada amb fins polítics", en al·lusió a la Generalitat i els nacionalistes catalans, segons informa Efe. 

L'acte de presentació de 'Corona d'Aragó. Història i art' va ser tancat per Rudi, que es va referir en el seu discurs a Catalunya, i va advertir els seus mandataris que els "aragonesos no estan disposats a acceptar la ruptura ni el trencament de la igualtat entre comunitats perquè no som un país de privilegis i privilegiats". Com informa 'El Periódico de Aragón', la dirigent popular va responsabilitzar Catalunya d'unes "tensions sense precedents en la vida democràtica d'Espanya".

José Ángel Sesma, president de la comissió d'experts que assessorarà el Govern d'Aragó per a la posada en marxa del projecte, va voler reivindicar en la seva intervenció que "Aragó ha sigut l'únic regne que, al llarg dels segles, ha estat voluntàriament unit als seus veïns, i això parla per si mateix de la vocació de cooperació hispànica inigualable del nostre territori".

Notícies relacionades

Sesma, catedràtic emèrit de Història Medieval de la Universitat de Saragossa, es va sumar a les pulles a Catalunya i les va fer extensives als governs balear i valencià, que estan presidits, com l'aragonès, per dirigents del PP. Sesma va obrir la porta que el projecte arribi a tota la Corona d'Aragó: "Ajudarà a recuperar i difondre el nostre passat amb les seves llums i les seves ombres, i seria molt millor que Catalunya, Mallorca o València s'hi integressin per millorar el poc brillant futur que li estan deixant als seus successors". Segons la seva opinió, "els pobles capaços de falsejar el seu passat estan defraudant el seu present i el seu futur".

El caràcter de cooperació i de pacte dels aragonesos també va ser reivindicat per José Ángel Biel, president de les Corts d'Aragó, i per Rudi, que van assegurar que Espanya necessita Aragó "més que mai".