REVISTA DE PREMSA

La UE, la secessió i la reforma de la Carta Magna

La independència de Catalunya agita diverses portades de la premsa de Barcelona i Madrid

Abc, 03-12-2013.

Abc, 03-12-2013.

4
Es llegeix en minuts
ALFONS RIBERA / Barcelona

La consulta catalana i el posterior desenvolupament independentista segueix en primera línia, i més aquests dies en què s'acosta la festa de la Constitució, alfa i omega dels partidaris i dels contraris al procés. EL PERIÓDICO recull en la seva primera pàgina la carta remesa per Barroso, el president de la Comissió Europea, a l'eurodiputat convergent Tremosa responent a una pregunta d'aquest sobre el futur comunitari d'una Catalunya sobirana. Sota el títol de "Cop de porta de la UE a una Catalunya independent", el dirigent de la UE reitera amb contundència que en aquesta situació el territori català quedaria fora de les instàncies comunes i seria tractat per Brussel·les com "un tercer Estat". Dins del marc de la consulta, El País entrevista Rubio Llorente, expresident del Consell d'Estat, que assegura que "el dret a decidir no cap en aquesta Constitució ni en cap", encara que lamenta "la falta de solució definitiva del model territorial". En sintonia amb la qüestió, Ara titula: "Els liberals europeus demanen a Rajoy que autoritzi la consulta", i La Razón desvela que "Mas anunciarà la pregunta del referèndum el dia 16 a TV-3".

El Mundo segueix estirant el fil del rodet de la corrupció i obre la seva edició amb "Els tècnics diuen que Hisenda enganya el jutge sobre la Infanta", i ressenya: "El sindicat majoritari acusa l'Agència Tributària de desobeir l'instructor que va ordenar calcular el delicte fiscal sense incloure les despeses irregulars". Dins de l'òrbita de l'abocador polític, Abc dedica tota la seva pàgina noble a les esquitxades del 'cas dels ERO' i publica: "UGT va burlar el Banc d'Espanya amb 16 xecs de 2.900 euros en un dia", provinents, segons la informació, de comissions per a cursos de formació. Amb aquesta tàctica, diu, "el sindicat eludia l'obligació de notificar els pagaments de més de 3.000 euros". Sobre aquest mateix tema, La Razón recull en un destacat de la portada que "UGT va rebre més d'un milió dels ERO a través d'empreses domiciliades a la seu nacional". La Gaceta canvia de terç i assegura que "ETA entregarà les armes entre el 17 i el 22 de desembre", al marge del Govern central i el Govern basc per, diu el diari, netejar la seva imatge de cara a les eleccions europees. La Vanguardia assegura que "El Govern planteja suprimir organismes de la Generalitat", en base a un informe que aconsella 120 mesures per estalviar i guanyar eficiència. Entre els organismes a eliminar, cita les sindicatures de Greuges, el Meteocat i el CEO. El Punt recull les intencions de Trànsit de retirar temporalment el carnet de conduir als alcohòlics i drogoaddictes. 

Les portades dels diaris

El País: "La protesta a Ucraïna acorrala el Govern de Ianukóvitx"; "Un incendi revela l'esclavitud dels xinesos a Itàlia"; "El dret a decidir no cap en aquesta Constitució ni en cap'. Francisco Rubio Llorente, expresident del Consell d'Estat, lamenta la falta de solució al model territorial"; "La cúpula econòmica de Zapatero se les té amb Solbes"; "El supervisor europeu censura les agències de qualificació"; "Catalunya planteja retirar el carnet als alcohòlics".

Abc: "UGT va burlar el Banc d'Espanya amb 16 xecs de 2.900 euros en un dia. El sindicat eludia així l'obligació de notificar els pagaments de més de 3.000 euros"; "El PSOE vol acabar amb els acords amb la Santa Seu que va mantenir quan va governar".

El Mundo: "Els tècnics diuen que Hisenda enganya el jutge sobre la Infanta. Hisenda al·lega que no va parlar de "factures falses" però al juny les va descriure com a "factures simulades""; "L'Ajuntament de Kíev, ocupat per militants proeuropeus des de diumenge passat, s'ha convertit en epicentre de la revolució ucraïnesa"; "Interior detecta malestar en els Mossos per la deriva separatista"; "El PSOE demana ara trencar el Concordat i que els 'actes d'Estat siguin aconfessionals'"; "Olli Rehn: 'Ja ens podem permetre una política amb menys ajustos'".

La Razón: "Mas anunciarà la pregunta del referèndum el dia 16 a TV-3"; "Màxima vigilància en col·legis i parcs davant l'alarma social"; "UGT va rebre més d'un milió dels ERO a través d'empreses domiciliades a la seu nacional".

La Vanguardia: "El Govern planteja suprimir organismes de la Generalitat. Un informe de l'Executiu aconsella al Govern 120 mesures per estalviar i "guanyar eficiència""; "Contra l'abraçada de l''ós rus'. Els manifestants van bloquejar ahir la seu del Govern ucraïnès a Kíev, en protesta contra la decisió de suspendre la integració a la UE per pressions de Moscou"; "¿I si l'assassí d'Alcàsser parla a la televisió? Les famílies de les víctimes temen que una entrevista a Ricart faci reviure el seu dolor"; "Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació: "Si CiU es trenqués, seria un perjudici per al país""; "L'OTAN avisa que l'ingrés de Catalunya hauria de ser per consens".

EL PERIÓDICO: "Cop de porta de la UE a una Catalunya independent”; “Sota control. La policia vigila de manera 'no invasiva' els exreclusos alliberats”; "La subjecció i els cops van desfermar la mort de Benítez"; "La policia ja busca papers pel robatori del nadó".

La Gaceta: "ETA entregarà les armes entre el 17 i 22 de desembre"; "El deute de les famílies i les empreses retrocedeix fins a mínims desconeguts des del 2007"; "Antena 3 i Telecinco neguen que vagin a oferir un plató a Ricart després de la polèmica per les seves declaracions"; "Onze cristians són assassinats cada hora per la seva fe i sumen 100.000 morts en l'última dècada”.

Notícies relacionades

Ara: “Els liberals europeus demanen a Rajoy que autoritzi la consulta”; “Trànsit planeja retirar el carnet de conduir a alcohòlics i drogoaddictes”; “Alcàsser: la temptació de la cadena perpètua”.

El Punt Avui: “Carretera sense alcohol”; “Ucraïna, en ebullició”; “Menys joc, més dubtes”; “La mort del Raval no és atribuïble a una sola causa”; “L’inici del cens galàctic”.