La campanya

Rajoy agita el debat escocès i Mas l'acusa d'«intoxicar»

El president celebra que el Govern central «accepti» la hipòtesi de l'Estat català

Edimburg interpreta les paraules sobre la UE com l'anunci d'un veto espanyol

4
Es llegeix en minuts
RAFAEL TAPOUNET / BARCELONA
FIDEL MASREAL / PUNE Enviat especial

Eren tantes les ganes que tenia Mariano Rajoy de llançar una advertència als catalans que, potser sense proposar-s'ho, ha acabat provocant un petit incendi entre els escocesos. El president del Govern espanyol s'havia abstingut fins ara d'elucubrar sobre el futur d'una eventual Catalunya independent -de manera que ningú pogués interpretar que assumia la possibilitat d'aquest escenari-, però, d'una manera molt poc subtil, dimecres va aprofitar una pregunta a mida sobre el cas d'Escòcia per assegurar, sense matisos, que qualsevol regió que se separi d'un Estat membre de la Unió Europea (UE) quedarà fora d'aquesta. Una asseveració que fins ara cap cap de Govern europeu s'havia atrevit a fer amb tanta rotunditat. I que, com era previsible, va provocar ahir un reguitzell de reaccions. A Catalunya i, sobretot, a Escòcia.

Les paraules de Rajoy van suposar un torpede en la línia de flotació de la campanya del ministre principal d'Escòcia, Alex Salmond, que dimarts va presentar el llibre blanc sobre la independència, en què, entre altres coses, sosté que la secessió no posaria en perill la permanència del nou Estat a la UE. Un llibre blanc que Rajoy va admetre no haver llegit. «Constatem que el president espanyol ha dit que no ha llegit les nostres propostes», va declarar un portaveu del Govern escocès, que va subratllar que, a diferència del cas català, el seu procés cap a la independència «està basat en un acord» amb el Govern britànic, informa Begoña Arce.

TRENCAR LA NORMA / En canvi, el front unionista va acollir les manifestacions de Rajoy amb alegria indissimulada. Entre altres raons, perquè les van interpretar gairebé com un anunci que Espanya vetaria l'ingrés d'una Escòcia independent a la UE. Cap altre mandatari europeu s'havia atrevit a tant (la norma, a la qual sí que es va atenir el francès François Hollande en aquesta mateixa roda de premsa de dimecres, era limitar-se a dir que preferien no interferir en els afers interns d'altres estats). «Ara ja sabem la posició del Govern espanyol si votem per la independència -va subratllar l'exministre laborista Alistair Darling, portaveu de la plataforma Better Together-,

i això afegeix encara més incertesa a aquest procés». L'impacte de la irrupció de Rajoy en la campanya escocesa va ser tan acusat que les seves paraules van centrar ahir la sessió de control al Govern de Salmond al Parlament de Holyrood (vegeu pàgina 19).

La categòrica andanada del president espanyol contra les aspiracions secessionistes d'escocesos i catalans va contrastar amb la cautela exhibida ahir mateix per la portaveu comunitària Pia Ahrenkilde, que va explicar, una vegada més, que la Comissió Europea només valorarà les conseqüències legals de la independència quan un Estat membre li faci una petició explícita en aquest sentit i «exposant un escenari precís».

Des de l'Índia, on avui finalitzarà una visita oficial de cinc dies, el president de la Generalitat, Artur Mas, va subratllar que li havia cridat molt l'«atenció» que Rajoy hagués decidit obrir foc amb la qüestió de la Unió Europea fent referència a un tercer país, la Gran Bretanya, i al cas escocès. En qualsevol cas, Mas va apuntar que les paraules del líder del PP demostren que l'Executiu espanyol ha passat a una nova fase: la de «la intoxicació».

«[El Govern] està amb allò que vindrà el llop, vindrà el llop, i al final no s'ho creu ningú», va assenyalar el president, que es va mostrar convençut que «la gent a Catalunya és cada vegada més insensible i refractària» davant els missatges que arriben de l'Executiu espanyol sobre les conseqüències de la independència.

DISPOSICIÓ NUL·LA / Mas no va voler entrar a discutir el fons de la qüestió capital de la permanència o no a la UE d'una eventual Catalunya independent, però va preferir recórrer a la ironia i buscar una lectura positiva a les declaracions de Rajoy: «Celebro les paraules del president Rajoy perquè, a base d'anar insistint que quedarem fora de tot arreu, vol dir que accepta la possibilitat que Catalunya voti, que hi hagi referèndum i que sigui un Estat». Les bones notícies s'acaben aquí, perquè el líder de CiU va assegurar que, en realitat, el Govern no percep en l'Estat «cap disponibilitat per acceptar la consulta i, en canvi, hi ha tota una càrrega per anar posant la por al cos de la gent».

Notícies relacionades

Mas es va estimar més no estendre's en altres qüestions relacionades amb el procés sobiranista català (com el debat sobre la pregunta) i va continuar amb l'agenda del seu viatge oficial a l'Índia, que ahir el va portar fins a la ciutat de Pune, on va visitar una oenagé i la seu central de l'empresa

TATA-Ficosa, una unió entre el gran monstre indi de l'automoció (i d'altres sectors) amb la catalana Ficosa, de components per a automòbils. Posteriorment va assistir a un acord entre una altra firma de l'automoció catalana, Zanini, amb l'índia Polypastics, per a la posada en pràctica d'una planta de producció a Pune.