Anar al contingut

El catedràtic González Casanova veu legal la consulta sempre que no sigui vinculant

El professor de dret constitucional lamenta que a Espanya s'entengui el federalisme "exactament al revés del que significa"

El catedràtic de teoria de l'Estat i dret constitucional de la Universitat de Barcelona (UB) José Antonio González Casanova ha considerat aquest dilluns que és legal i constitucionalment possible convocar una consulta perquè els catalans es pronunciïn sobre un Estat propi però, ha dit, "sempre que no sigui vinculant".

González s'ha referit a aquesta qüestió en el transcurs de la seva compareixença davant la comissió d'estudi del Parlament sobre el dret a decidir, i tot i ser molt crític amb la manera com els polítics i periodistes "estan explicant als ciutadans el procés" sobiranista, s'ha posicionat a favor de la convocatòria d'una consulta.

En opinió d'aquest catedràtic de la UB, hi ha molta confusió a l'utilitzar termes com "autodeterminació", "dret a decidir", "consulta" i "referèndum", però ha aclarit que "és possible convocar una consulta" sempre que no sigui vinculant i la pregunta no es refereixi directament a la independència. A aquest professor universitari de 78 anys d'edat se li ha acudit, ha dit, una curiosa manera d'esquivar aquest obstacle: utilitzar en la consulta "un eufemisme". Ha posat com a exemple preguntar als catalans sobre si "prefereixen el mar o la muntanya", tenint clar per endavant l'equivalència que podrien tenir aquestes paraules amb els conceptes d'"independència i permanència a Espanya".

En el torn de preguntes dels portaveus dels grups de la Cambra, González Casanova ha admès que discrepa totalment de la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre cautelarment la primera declaració de sobirania aprovada pel Parlament, tant perquè "una declaració no té valor jurídic", ha apuntat, com també perquè "pot equivaler a qüestionar la llibertat d'expressió" de la Cambra catalana. També ha lamentat, al ser-li preguntat per què des del Govern no es veu bé la possibilitat de construir una estructura federal, que "Espanya és l'únic Estat del món en què el concepte de federalisme s'entén exactament al revés del que significa, perquè no implica separació o disgregació, sinó unió".

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.