El debat sobre el referèndum

Lituània ja no es compara amb Catalunya

Margallo afirma que ni amb una declaració unilateral Catalunya seria un Estat

García-Margallo, amb la presidenta lituana, ahir a Vílnius.

García-Margallo, amb la presidenta lituana, ahir a Vílnius. / AP / MINDAUGAS KULBIS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
VÍLNIUS

Lituània es va reafirmar ahir en l'enmendalla a les seves pròpies opinions sobre el procés sobiranista català. Així, el  ministre d'Afers Estrangers lituà, Linas Linkevicius, va afirmar, davant la vigilant presència del seu homòleg espanyol, José Manuel García-Margallo, que seria «molt incorrecte» comparar la situació de l'extinta URSS i Lituània, el 1990, amb l'actual d'Espanya i Catalunya. La constatació que l'URSS no era un estat democràtic, i que Espanya sí, era la peça que faltava a una marxa enrere iniciada poc després que el primer ministre, Algirdas Butkevicius, afirmés al setembre que el seu país reconeixeria una Catalunya independent si la secessió es produís sobre «bases legals».

La posterior crida a consultes de l'ambaixador bàltic a Madrid, per part de García-Margallo, va propiciar les excuses del representant diplomàtic, sota l'argument de la mala interpretació de les paraules del premier lituà. I ahir va arribar la rectificació completa.

Després del centre mesurat del lituà, García-Margallo va rematar a plaer. Va afirmar que el procés sobiranista de Catalunya és una «via sense sortida» i va advocar per abandonar «com més aviat millor» un camí que és «pur il·lusionisme» per parlar «en termes de realitats». Després d'entrevistar-se a Vílnius amb la presidenta de la república, Dalia Gryabuskaite, García-Margallo va abordar la qüestió catalana, i el paper de Lituània en la polèmica, amb Linkevicius. Segons el titular de la diplomàcia espanyola l'allà present ministre lituà «va entendre perfectament el que passa».

PACTE MOLOTOV-RIBBENTROP /García-Margallo també va entrar a l'arena jurídica. Primer per recordar que la palanca legal utilitzada per Lituània, Letònia i Estònia no va ser una declaració unilateral sinó la denúncia del Pacte Molotov-Ribbentrop, pel qual nazis i soviètics es van repartir Polònia i les repúbliques bàltiques.

I ja sobre el desafiament català, el ministre va recordar que, ni en el cas que el Parlament aprovés una declaració unilateral d'independència, la denominada DUI, «Catalunya seria Estat. Per tant, al no ser Estat no compliria la primera part de condicions que estableix l'article 49 de la Unió Europea i no podria plantejar la seva adhesió», va sentenciar García-Margallo.

Notícies relacionades

ADVERTÈNCIA SOCIALISTA /El president dels socialdemòcrates al Parlament europeu, l'austríac Hannes Swoboda, va advertir ahir a Catalunya que no pot crear «nous conflictes i esperar que tothom l'accepti i la rebi a la Unió Europea».

En una entrevista a l'ACN, l'eurodiputat va demanar als catalans que siguin «realistes» i va amenaçar amb l'expulsió de les institucions europees si s'independitzen sense un acord amb l'Estat espanyol.