Tribuna

Lluís Companys, de Nuremberg a Buenos Aires

2
Es llegeix en minuts
Joan Tardà
Joan Tardà

Exdiputat d'ERC al Congrés

ver +

Res no debilita més la nostra societat que la desmemòria, la manipulació de la història i la manca de consciència de la barbàrie totalitària. Per això, totes les democràcies madures que patiren passats totalitaris, totes, tard o d'hora han metabolitzat el seu passat, bo i fent justícia a les víctimes. Amb tot, el cas espanyol ha esdevingut, tanmateix, una excepció, fins a l'extrem que és conegut internacionalment com a  «model espanyol d'impunitat» en referència al no reconeixement jurídic de les víctimes de la dictadura franquista com a tals. L'origen d'a-questa excepcionalitat  rau en la preconstitucional llei d'amnistia de 1977, que col·locà víctimes i botxins en el mateix pla. Aquesta excepcionalitat es consolidà posteriorment malgrat  que la Constitució espanyola recollia des de 1978 que les normes relatives als drets fonamentals i a les llibertats s'havien d'interpretar en conformitat amb la Declaració Universal dels Drets Humans.

No és casual, doncs, que les Nacions Unides hagin sol·licitat la derogació de la llei d'amnistia. Efectivament, a través d'aquesta llei de punt final, l'Estat espanyol franquista pretenia allunyar-se de les seves responsabilitats com a part activa de l'intent d'esclafar la democràcia a Europa, tal com restà  consagrat  en la resolució 95 de les Nacions Unides de 1946, que considerava feixista el règim del general Franco en origen, naturalesa, estructura i conducta general, establert gràcies a l'ajuda nazi i feixista i com a règim alineat amb les potències de l'Eix  i que, altrament,  va romandre en vigor després de l'entrada d'Espanya a l'ONU. Fins al dia d'avui, però, la democràcia espanyola ho ha ignorat deliberadament. Reconèixer-ho hauria comportat fer front de conformitat amb el dret penal internacional aplicable als crims greus contra els drets humans a la qüestió dels demòcrates víctimes de persecució i extermini sistemàtic per part de la dictadura franquista.

Les Nacions Unides posaren les bases de la persecució dels crims contra la pau, dels crims de guerra i dels crims contra la humanitat comesos pels responsables dels països europeus de l'Eix en integrar la jurisprudència de Nuremberg, i els van atorgar la categoria d'imprescriptibilitat i no impunitat, raó per la qual en aquest 15 d'octubre, 73 anys més després de la mort del president Lluís Companys, hem traslladat el clam de justícia fins a Buenos Aires.

Notícies relacionades

La justícia internacional encararà l'acompliment dels valors de  la justícia que la llei de la memòria espanyola de 2007 negà a la nostra societat en declarar legals els tribunals militars i, en conseqüència, en impedir fins i tot vehicular la reclamació del  drets de les víctimes per via judicial. Dit en paraules que ens couen i ens ofenen: per a l'Estat espanyol, la sentència i l'afusellament del ciutadà afusellat de major rang institucional elegit democràticament, símbol de la democràcia esclafada pel feixisme i de l'opressió de nacional de Catalunya, fou legal i, en conseqüència, ni tan sols pot ser anul·lada.

Negats per l'Estat espanyol i orfes encara d'una estructura estatal que ens hauria permès reparar i fer justícia a les víctimes del feixisme, els republicans catalans agraïm al Parlament argentí el suport unànime a la causa contra la dictadura franquista oberta a Buenos Aires per la jutgessa María Servini, convençuts que exercirà jurisdicció conforme al dret penal internacional.