NOVES VIES D'INGRESSOS

El Govern prepara tres taxes verdes per guanyar 50 milions

L'Executiu català posposa sense data l'impost sobre les begudes ensucrades

Francesc Homs, ahir, al Palau de la Generalitat.

Francesc Homs, ahir, al Palau de la Generalitat. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL
BARCELONA

El Consell Executiu de la Generalitat va aprovar ahir els primers tràmits per crear tres nous tributs: un impost sobre actuacions contaminants, per exemple les de l'aviació comercial; un impost sobre l'energia nuclear; i un impost a l'emissió de gasos i partícules a l'atmosfera. La recaptació seria d'uns 50 milions d'euros anuals, i la majoria provindrien de la producció termonuclear d'energia elèctrica. Aquests tributs, previstos en l'acord d'estabilitat parlamentària firmat al mes de desembre entre CiU i ERC, veuen, per tant, finalment la llum després d'estar nou mesos guardats al calaix.

S'ha de recordar que la pròrroga dels pressupostos per a aquest 2013, i el límit de dèficit xifrat per l'Estat en l'1,5%, obliguen el Govern a buscar noves vies d'ingressos.

El propòsit és que els ingressos addicionals permetin finançar inversions destinades a la millora de l'entorn, en bona part, i a incentivar conductes respectuoses amb el medi ambient.

El portaveu del Govern català, Francesc Homs, va informar també que la creació de l'impost sobre les begudes ensucrades queda posposat sine die. El també conseller va adjudicar als nous tributs una finalitat més de política mediambiental que purament recaptatòria, i va recordar que en altres autonomies i Estats s'apliquen impostos similars.

L'impost sobre aviació comercial -que afectarà tant aerolínies com particulars- permetrà recaptar al voltant de 3,5 milions, i ja existeix a França, Alemanya i el Regne Unit.

Notícies relacionades

EXEMPLE VALENCIÀ / Pel que fa a l'impost que gravarà la producció termonuclear d'energia elèctrica, generarà uns ingressos anuals estimats de 43 milions. No es tracta d'un tribut inèdit, ja que la Generalitat valenciana acaba d'implantar una figura d'aquest tipus.

La taxa que gravarà l'emissió de gasos i partícules per part de determinades instal·lacions industrials i de combustió ja existeix a Castella-la Manxa, Aragó, Galícia, Andalusia, Múrcia i la Comunitat Valenciana, i generarà una recaptació anual de 2,76 milions.